Capçalera de la manifestació de l'ANC per la Diada, amb el president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, i la presidenta de l'ANC, Dolo…
Capçalera de la manifestació de l'ANC per la Diada

ANC i Òmnium: un sol objectiu, dues estratègies

Òmnium considera esgotat l'actual cicle del procés i aposta per impulsar-ne un altre en què s'incorporin nous actors; per l'ANC, si no es fa la DUI s'han de convocar eleccions

Laura Catalan AsenjoActualitzat

A la manifestació de la Diada van compartir capçalera perquè comparteixen objectiu, la independència, però per assolir-la no trien la mateixa estratègia.

Repassem quin és el posicionament de les dues entitats:

 

Com arribar a la independència

 

  • ANC: nou embat democràtic i llista cívica

L'ANC reclama al govern que declari la independència. De fet, fins i tot ha plantejat al president Aragonès un nou termini per fer la DUI, una declaració d'independència: el segon semestre del 2023. D'aquí un any, quan Espanya presideixi el Consell de la Unió Europea.

Si no hi ha independència, demanen al govern que convoqui eleccions, a les quals es pugui presentar una llista cívica que impulsaria l'entitat amb l'objectiu de fer efectiu el mandat de l'1-O.

L'Assemblea creu que la independència l'ha de fer la gent, a través del moviment popular i les entitats independentistes, i per això planteja un altre embat democràtic en base a una estratègia consensuada de la qual es desvinculin els partits.

  • Òmnium: nou cicle i actors nous

Per la seva banda, Òmnium continua apostant per la unitat, però en un nou marc estratègic en què estiguin representats entitats i partits polítics, i a què s'afegeixin nous actors, com ara les joventuts organitzades.

La intenció és obrir un nou cicle, ja que l'actual el consideren "esgotat i autodestructiu". Per Òmnium, cinc anys després del referèndum, ja és hora de mirar endavant amb foc renovat però sense abandonar la mateixa via, que consideren que és l'única: la de la lluita democràtica, compartida, inclusiva i transversal.

El president d'Òmnium, Xavier Antich, i la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu (ACN/Marta Vidal)

 

La negociació amb l'Estat

 

  • ANC: estratègia sense els partits

Sobre la negociació del conflicte amb l'Estat, per l'ANC la taula de diàleg està esgotada i suposa la rendició del govern si no es parla d'amnistia i autodeterminació.

  • Òmnium: unitat en un nou marc estratègic

Per Òmnium, si la taula de diàleg no ha donat fruits és pel sabotatge que en fa l'executiu espanyol.

ARXIVAT A:
ANCÒmnium CulturalIndependència
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut