Dani Alves, condemnat a 4 anys i 6 mesos de presó per violar una dona en una discoteca a Barcelona

El tribunal considera que el sexe no va ser consentit, tal com mantenia la víctima, i li imposa la pena mínima prevista pel delicte d'agressió sexual, castigat amb entre 4 i 12 anys de presó en el moment del fets

RedaccióActualitzat

L'Audiència de Barcelona ha condemnat a quatre anys i mig de presó l'exjugador del Barça Dani Alves per la violació d'una noia a la discoteca Sutton de Barcelona el desembre del 2022. El tribunal el considera culpable de l'agressió sexual i li imposa també 5 anys de llibertat vigilada, a més de la prohibició d'acostar-se i comunicar-se amb la víctima durant 9 anys i mig. També haurà de pagar una indemnització de 150.000 euros.

La sentència, que l'Audiència de Barcelona ha comunicat a les parts aquest dijous al matí, arriba només 15 dies després que acabés el judici. El tribunal considera acreditat que la víctima no va consentir  i que ell la va violar basant-se en elements de prova que confirmen el testimoni de la denunciant.

Els jutges han valorat com a atenuant de reparació del dany el fet que Alves diposités la indemnització en la fase d'instrucció, però no han considerat, en canvi, el seu estat d'embriaguesa com a atenuant.

El tribunal que jutja Dani Alves
El tribunal que ha jutjat Dani Alves (ACN/Jordi Borràs)

La condemna queda per sota del que sol·licitaven la Fiscalia i l'acusació, que demanaven un mínim de 9 anys de presó, en el cas de la Fiscalia, i 12 anys i 150.000 euros d'indemnització, en el cas de l'acusació.

La defensa d'Alves demanava l'absolució o, com a alternativa, un any de presó --que ja havia complert de forma preventiva. La seva advocada, Inés Guardiola, ha anunciat que recorrerà la sentència.

L'acusació i la Fiscalia s'han mostrat satisfetes amb la sentència, però, un cop l'hagin revisat a fons, podrien recórrer. De fet, l'acusació no considera que el dany hagi estat reparat.


Pena mínima per agressió sexual

En el moment dels fets, acabava d'entrar en vigor la llei del només sí és sí, que es va aprovar l'agost del 2022 i va entrar en vigor el 7 d'octubre. La norma posava el consentiment al centre i unificava els delictes d'abús i agressió sexual, amb penes d'entre 4 i 12 anys de presó.

Després que alguns agressors aprofitessin la nova llei per demanar reduccions de condemna, el PSOE va impulsar una reforma per endurir les penes mínimes per violació, que es va aprovar l'abril del 2023 amb els vots del PP i el PNB.

Des d'aleshores, en els casos en què hi hagi violència o intimidació o bé que per algun motiu la víctima tingui anul·lada la seva voluntat, la condemna mínima són 6 anys.

Tot i això, Alves s'ha jutjat sense tenir en compte la reforma, ja que els fets van passar abans que s'aprovés.

Alves, durant la vista del seu judici
La Fiscalia demanava 9 anys de presó a Dani Alves i l'acusació particular, 12 (EFE/Alberto Estévez)

"No consta que hi donés el seu consentiment"

El tribunal considera que "per a l'existència d'agressió sexual no cal que hi hagi lesions físiques, ni que consti una heroica oposició de la víctima a mantenir relacions sexuals".

Precisa que "les lesions de la víctima fan més que evident l'existència de violència per forçar la seva voluntat" i afegeix que "el consentiment no només pot ser revocat en qualsevol moment, sinó que també cal que es doni per a cadascuna de les varietats sexuals dins d'una trobada sexual".

Per tant, diu, "no consta que la denunciant hi donés el seu consentiment" i, a més, "l'acusat va sotmetre la voluntat de la víctima amb ús de la violència".

Els magistrats valoren que la víctima ha estat "coherent i especialment persistent" i que no ha caigut en contradiccions durant tot el procés.

A més, consideren que hi ha prou "corroboracions perifèriques" que apuntalen la versió de la dona, entre les quals destaquen les lesions al genoll de la víctima, fruit de la violència exercida per Alves; el comportament de la víctima just després de l'agressió i les seqüeles que ha patit.

L'advocada de la víctima, Ester García, durant el judici aquest mes de febrer


"La denúncia li portaria més problemes que avantatges"

El tribunal conclou que la denunciant no tenia cap motiu per denunciar fets que no haguessin passat. A partir dels informes mèdics i psicològics, a més del relat de la víctima, el tribunal afirma que "la denúncia, a priori, li portaria més problemes a la denunciant que avantatges".  Entre aquests desavantatges, apunta la por que ella havia manifestat de denunciar els fets per possibles repercussions mediàtiques i que la seva identitat pogués ser reveladatal com fer la mare d'Alves i va denunciar l'advocada de la víctima.

També valora que la víctima no tenia interès econòmic i que, per tant, "no consta cap ànim ni circumstància que permeti dubtar de la seva credibilitat".


Un any de presó preventiva i diverses versions

Alves es troba en presó preventiva des del mes de gener del 2023. En aquest any i escaig el futbolista ha demanat diverses vegades la llibertat, ha canviat fins a tres cops d'advocat i ha donat diferents versions del que va passar la nit del 30 de desembre.

Primer va dir que no coneixia la dona. Després, que havien coincidit, però que no havia passat res entre ells. Més endavant, va reconèixer que sabia qui era i que havien tingut una trobada sexual: consentida i sense penetració.

El relat, però, va tornar a canviar: sí que hi havia hagut penetració. I l'últim que va afegir és que anava begut, fet que van ratificar al judici diversos testimonis i que en algunes ocasions es converteix en un atenuant de la condemna.

L'exfutbolista Dani Alves, en el judici contra ell a l'Audiència de Barcelon
L'exjugador del Barça Dani Alves en el judici contra ell a l'Audiència de Barcelona (ACN/Jordi Borràs)


Pèrits i testimonis van corroborar la versió de la víctima

En l'última jornada del judici, els pèrits judicials --diversos metges i una psicòloga forense-- van assegurar que la víctima tenia "estrès posttraumàtic" i presentava símptomes propis de la condició de víctima.

Així mateix, en la segona jornada, diversos agents dels Mossos d'Esquadra que van intervenir en el cas també van assegurar que, després dels fets, la víctima es trobava en xoc, plorava i "estava sobrepassada per la situació".

Durant el judici també es va visionar la gravació accidental d'una càmera de solapa que portava un dels agents que van anar a la discoteca Sutton i van parlar amb la víctima poc després dels fets. 

A més, segons la policia, com que Alves és una persona coneguda, la jove temia que no la creguessin; una versió que també van sostenir durant el primer dia de judici la cosina de la víctima i una amiga, presents aquell dia.

Totes dues van explicar que Alves va mantenir una "actitud bavosa" amb elles i la denunciant i que les va grapejar a totes tres.

Segons van declarar, la víctima els havia explicat el que havia passat entre plors, just després de l'agressió i encara dins la discoteca. "Estava dissociada i no semblava que fos dins el seu cos", va dir l'amiga. Repetia que ell "li havia fet molt de mal", va recordar la cosina.

La declaració de la víctima i d'Alves

La víctima va declarar protegida per un biombo, amb la imatge i el so distorsionats i a porta tancada; per tant, sense que els periodistes la poguessin sentir en directe.

Segons fonts judicials, la denunciant va ratificar la seva versió dels fets davant del tribunal i va explicar que Alves la va agredir sexualment, que va ser violent i va mantenir una actitud despectiva, després de pressionar-la contra ell al bany del reservat de la discoteca Sutton. 

Una versió contrària a la del futbolista. Amb un relat controlat, Alves només va respondre a la seva advocada, en una estratègia processal per evitar possibles contradiccions davant les preguntes que li pogués fer l'acusació particular i la Fiscalia.

L'acusat va atribuir la iniciativa a la víctima i va assegurar que va tenir sexe amb ella, però consentit i sense violència. També va afirmar que anava begut.

ARXIVAT A:
JudicialAgressió sexualDaniAlves
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut