Efectius dels Mossos i treballadors de la mina de Súria (ACN/Nia Escolà)

Tres geòlegs morts en una mina de Súria pel despreniment de part del sostre

L'accident hauria passat a uns 695 metres de profunditat i aquesta tarda s'han recuperat els cossos i se'ls ha pogut identificar

RedaccióActualitzat

Tres persones han mort aquest dijous en un accident a la mina de potassa de Cabanasses de Súria, al Bages. Els Mossos d'Esquadra han rebut l'avís d'un despreniment a l'interior de les galeries poc abans de les 9 d'aquest matí.

Les víctimes són tres geòlegs, un dels quals era un estudiant en pràctiques, que haurien quedat atrapats a uns 695 metres, quan ha caigut part del sostre de la mina. Tots tres estaven fent tasques de seguretat a la zona.

Les víctimes tenien 28, 29 i 31 anys. Dues eren estudiants de màster a l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa (EPSEM). La tercera víctima era un doctorand de la Facultat de Ciències de la Terra de la UB.

L'empresa propietària de la mina, ICL Iberia Súria & Sallent, ha aturat l'activitat fins que no es facin els enterraments. Aquest divendres el comitè d'empresa ha convocat un minut de silenci al qual s'ha adherit l'Ajuntament de Súria. També farà un minut de silenci al migdia davant dels edificis de la Universitat de Barcelona.

Aquesta tarda, els especialistes dels bombers ja han pogut assegurar el terreny, per poder avançar fins a la zona del sinistre i arribar fins on eren els cossos, que s'han retirat i s'han pogut identificar. Aquestes tasques s'han fet de manera coordinada amb la brigada de seguretat de la mina.

La comitiva judicial també ha arribat fins a l'indret de l'accident per poder retirar els cadàvers. L'ha encapçalat el magistrat d'instrucció número 6 de Manresa, en funcions de guàrdia, acompanyat del fiscal i el forense.

El conseller delegat d'ICL, Patricio Chacana, ha assegurat que l'operació de rescat ha durat vuit hores i ha estat "molt complexa" per garantir la seguretat de les persones que l'estaven fent.

Equips d'emergència dels bombers, Mossos i SEM s'han desplaçat a la zona (Reuters/Nacho Doce)

Una recuperació complexa dels cossos 

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha comparegut des de Súria una mica abans de les 6 de la tarda i ha confirmat la mort dels tres joves. Ha traslladat el condol a les famílies, als companys de feina i a tot l'entorn dels joves. 

També ha agraït la tasca dels equips d'emergència que han estabilitzat la galeria on hi ha hagut l'accident. Aragonès ha confirmat que els tres cadàvers s'han pogut recuperar i s'han identificat.

"La tasca ha estat complicada perquè calia tenir tota la seguretat per poder retirar els cossos." 

El president també ha confirmat que està oberta una investigació per part de l'autoritat judicial. Ha dit que hi col·laboraran els Mossos d'Esquadra i que la Generalitat hi donarà tot el suport tècnic.


Va passar una inspecció fa tres setmanes

El conseller delegat de l'empresa ha aclarit que feia just tres setmanes, l'empresa havia tingut una inspecció de control. Chacana ha explicat que ICL ha contactat amb els familiars de les víctimes per oferir-los l'ajuda. Ha afegit que han obert una investigació interna "per aprendre d'aquest dolor i fer una mina cada cop més segura".

D'altra banda, els consellers d'Interior, Joan Ignasi Elena, i d'Empresa i Treball, Roger Torrent, s'han desplaçat a les instal·lacions per informar-se sobre les tasques de rescat i la investigació de l'accident.

El conseller d'Interior ha explicat al migdia que encara no s'havia pogut accedir a la zona per raons de seguretat, "que no serà ràpid" fer-ho i que s'està acompanyant els companys dels treballadors atrapats, que han estat evacuats.

"Hi ha hagut un accident greu que ha afectat tres treballadors, que encara són a dintre. Hi ha dificultats d'accés, perquè cal assegurar els entorns. La situació ens fa témer el pitjor, però no podem avançar res més. Els bombers estan treballant, amb personal especialitzat, per assegurar la zona."

La mina ha estat evacuada i només hi queden els equips de rescat i emergències (CCMA)

El conseller Torrent, per la seva banda, ha explicat que dos inspectors de la Subdirecció General de Mines han accedit a les galeries per començar la investigació, tan bon punt la zona estigui assegurada i es pugui avançar. També ha assegurat que els controls de seguretat eren periòdics i que no s'havia detectat cap irregularitat:

"El control era periòdic. L'últim va ser fa tres setmanes i es va tancar sense cap expedient obert."

A la zona, hi han treballat els equips d'emergències de la mateixa companyia i efectius dels bombers, els Mossos i el SEM. Els equips d'emergències també han atès els familiars de les víctimes.

La primera trucada informant de l'accident l'ha fet a les 08.50 una metgessa que ha indicat que era a la mina de Súria i que hi havia hagut un accident amb un atrapament de diverses persones. 

Els bombers han enviat 11 dotacions a la zona i un helicòpter medicalitzat i el cos de Mossos ha activat també les unitats de subsol, de muntanya i la canina. Des del SEM s'han activat dues unitats terrestres, dos helicòpters medicalitzats i un equip de psicòlegs. 

Un helicòpter dels bombers arribant a la mina (Reuters/Nacho Doce)

L'últim accident mortal a Cabanasses va ser fa 10 anys

ICL neix arran de la unificació de marques de les empreses del grup Iberpotash i té dues mines al Bages: la de Cabanasses, a Súria, i la de Vilafruns, a Balsareny.

El juny del 2020, dos miners van morir en dos accidents que van passar en tres setmanes a la mina de Vilafruns, a Balsareny, també per dos despreniments de roques. Després d'aquest segon incident, la companyia va anunciar que tancava aquesta mina, que donava feina a 400 treballadors i que ara està inactiva.

Cinc anys abans, el 2015, un altre operari va morir en enfonsar-se una galeria, també a Balsareny, al Bages. Llavors ja es va anunciar el tancament de la mina, que després es va anar ajornant.

L'any 2013 dos treballadors van morir en aquesta mateixa mina de Súria en caure'ls a sobre el sostre d'una galeria. Els dos operaris estaven amb altres companys del torn de nit a uns 800 metres de profunditat fent feines de reparació i manteniment d'una màquina quan els va caure a sobre una llosa del sostre de la galeria.

Mina de Cabanasses a Súria, al Bages (ACN/Nia Escolà)

En una entrevista al programa "Tot es mou", de TV3, el president del Col·legi de Geòlegs, Ramon Pérez Mir, ha confirmat que encara no se sap què ha passat, però ha recordat que "en el món de la mineria els estàndards de seguretat són molt elevats perquè és una feina que té associat un risc gran" i que aquestes normes de seguretat "es fan complir".

"S'està prioritzant el rescat d'aquestes persones i l'ajuda als seus companys. Sabrem en breu què ha passat."

El SEM ha enviat un equip de psicòlegs a les instal·lacions (CCMA)

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ja havia lamentat "el tràgic accident", al matí, durant la sessió de control al govern, on ha expressat el seu suport als familiars de les víctimes i als treballadors de la mina.

Anar al contingut