Els dos reporters, un cop alliberats (Reuters)
Els dos reporters, un cop alliberats (Reuters)
Rangun

Alliberen els dos reporters de Reuters entre els 6.520 presos amnistiats a Birmània

La decisió del govern birmà respon a la celebració de l'any nou budista, que va arribar el mes passat

RedaccióActualitzat

A Birmània han aprovat aquesta matinada una nova amnistia per a 6.520 presos. Entre els alliberats hi ha els dos periodistes de Reuters Wa Lone i Kyaw Soe Oo, que van ser condemnats a 7 anys de presó acusats de revelació de secrets. Les amnisties responen a la celebració de l'any nou budista, que va arribar el mes passat.

Els dos periodistes, que han passat un any i mig a la presó, eren al punt de mira de les autoritats birmanes pels seus treballs sobre la persecució de la minoria rohingya. Fa un mes se'ls va concedir un Premi Pulitzer justament per la seva feina sobre aquesta comunitat.

Els dos reporters han abandonat molt somrients el centre penitenciari d'Insein, on els esperava un núvol de col·legues.

Un cop alliberat, Wa Lone ha agraït el suport que ha rebut tot aquest temps:
 

"Soc periodista i continuaré treballant. Gràcies a tots els que ens han ajudat i ens ha fet costat, aquí i a l'estranger, durant els dies que hem estat a la presó"


Tot seguit, els dos reporters han estat traslladats a un hotel de Rangun on s'han reunit amb les seves dones i els seus fills.

 

Retrobament dels periodistes amb les seves dones i els seus fills (Reuters) 


El president birmà, Win Myint, ha concedit el perdó als dos reporters setmanes després que el Tribunal Suprem rebutgés el seu últim recurs d'apel·lació i deixés la condemna com a definitiva.

L'editor en cap de Reuters, Stephen Adler, ha dit que estava orgullós dels periodistes indultats:
 

"Estem satisfets que Birmània hagi alliberat als nostres valents reporters, Wa Lone i Kyaw Soe Oo. Des de la seva detenció fa 511 dies, s'han convertit en un símbol sobre la importància de la llibertat de premsa a tot el món. Els donem la benvinguda al seu retorn."


"És un pas endavant cap a la millora de la llibertat de premsa i un gest de compromís del govern birmà cap a la transició a la democràcia", ha qualificat l'oficina de les Naciones Unides en aquest país asiàtic.

Wa Lone, de 32 anys, i Kyaw Soe Oo, de 28, investigaven la mort de 10 homes i nens de la minoria musulmana rohingya a mans de l'exèrcit al poblat d'Inn Dinn, l'agost del 2017, en què també haurien participat civils budistes. La matança va tenir lloc en el marc d'una operació militar contra els rohingyes, en resposta a una sèrie d'atacs d'un grup insurgent d'aquesta mateixa ètnia contra una trentena de punts de control fronterer.

A conseqüència de l'operació, més de 700.000 persones van fugir de Birmània cap a la veïna Bangladesh.

ARXIVAT A:
Drets humansRohingyesBirmània
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut