Confirmen la pena als dos reporters de Reuters condemnats a 7 anys de presó a Birmània
Els periodistes de Reuters Wa Lone i Kyaw Soe Oo en una imatge del 27 d'agost del 2018 (Reuters)

Confirmen la pena als dos reporters de Reuters condemnats a 7 anys de presó a Birmània

Els dos reporters estan acusats de violar la llei de secrets oficials per investigar una matança de rohingyes per part de l'exèrcit

Juli RodésActualitzat

El Tribunal Suprem de Birmània ha confirmat la condemna de set anys de presó per a dos periodistes de Reuters que investigaven una matança de rohingyes. Ha rebutjat l'últim recurs d'apel·lació presentat per la defensa de Wa Lone i Kyaw Soe Oo, condemnats al setembre per un tribunal de districte de Rangun que els acusava d'haver violat la llei de secrets oficials.

Gail Gove, conseller en cap de l'agència Reuters, ha reiterat aquest dimarts que Lone i Soe Oo són innocents:

"Wa Lone i Kyaw Soe Oo no han comès cap crim, no hi ha cap prova que ho hagin fet. Al contrari, són víctimes d'un parany de la policia per silenciar la informació veraç. Continuarem fent tot el que puguem fins que siguin alliberats com més aviat millor."


Els dos acusats no eren presents a la sala quan s'ha llegit el veredicte, però sí les seves dones, que s'havien desplaçat expressament fins a Naypyidaw, la capital, des de Rangun.

Panei Mon, dona de Lone, que aquest any passat va donar a llum el seu primer fill, ha confessat que esperaven un altre desenllaç:

"Els nostres marits són bones persones. Volem que siguin alliberats tan aviat com sigui possible."


Esgotada la via judicial, l'única opció dels dos periodistes per quedar lliures seria un indult del president Win Myint, en el càrrec des de fa un any.

La líder "de facto" del país, Aung San Suu Kyi, es va pronunciar sobre la sentència quan es va fer pública el setembre passat: va assegurar que no tenia res a veure amb la llibertat d'expressió i que Lone i Soe Oo "no han estat empresonats per ser periodistes".

Lone, de 32 anys, i Soe Oo, de 28, investigaven la mort de 10 homes i nens de la minoria musulmana rohingya a mans de l'exèrcit al poblat d'Inn Dinn, l'agost del 2017, en què també haurien participat civils budistes.

La matança va tenir lloc en el marc d'una operació militar contra els rohingyes, en resposta a una sèrie d'atacs d'un grup insurgent d'aquesta mateixa ètnia contra una trentena de punts de control fronterer.

A conseqüència de l'operació, més de 700.000 persones van fugir de Birmània cap a la veïna Bangladesh.

 

Les dones dels dos periodistes, aquest dimarts, a l'exterior del Tribunal Surpem (Reuters)

 

Lone i Soe Oo van ser detinguts el desembre de 2017 després d'haver quedat en un restaurant amb dos policies que els van lliurar documents suposadament relacionats amb la matança. Des d'aleshores estan empresonats al centre penitenciari d'Insein, a Rangun.

Asseguren que són innocents i que van ser víctimes d'un parany. Aquesta versió dels fets coincideix amb el testimoni d'un capità de la policia que durant el judici va declarar que un superior li havia ordenat oferir documents secrets als periodistes per poder detenir-los.

El tribunal, tanmateix, no va fer cas de les explicacions d'aquest capità, que va ser expulsat del cos i empresonat durant un any acusat d'haver violat la llei de disciplina policial.

Es dona la circumstància, però, que les investigacions dutes a terme per Lone i Soe Oo abans de ser detinguts van fer que set soldats birmans fossin condemnats el mes d'abril del 2018 a deu anys de presó per aquella matança, l'única d'aquella campanya que les autoritats birmanes han reconegut fins ara.

Una campanya que una comissió especial de l'ONU va qualificar, al setembre, de genocidi. Tant el govern com l'exèrcit de Birmània han rebutjat aquestes conclusions.

La investigació de Lone i Soe Oo, d'altra banda, els ha valgut, la setmana passada, el premi Pulitzer en la categoria de reportatges internacionals.

 

L'editor global de Reuters News, Michael Williams (esquerra), i l'editor en cap, Stephen J. Adler, celebren, a Nova York, el premi Pulitzer per a Wa Lone i Kyaw Soe Oo, empresonats a Birmània (Reuters)

 

La decisió del Tribunal Suprem de no atendre el recurs d'apel·lació dels dos periodistes de Reuters i confirmar la condemna a set anys de presó ha estat condemnada per diverses organitzacions de defensa dels drets humans.

Amnistia Internacional ha parlat de "tràgica denegació de la justícia". També ha fet una crida a la comunitat internacional a pressionar el govern de Birmània perquè alliberi tots els presos de consciència i esmeni les lleis que s'utilitzen per limitar la llibertat d'expressió.

El Comitè de Protecció per als Periodistes (CPJ) ha emès un comunicat en què parla de "taca duradora per a la reputació de Birmània". I Shawnk Crispin, representant per al sud-est asiàtic, ha manifestat:

"Les autoritats birmanes han comès una greu injustícia amb Wa Lone i Kyaw Soe Oo i les seves famílies en criminalitzar el periodisme independent. Tots dos haurien d'estar lliures i treballant en els seus reportatges, no tancats en una cel·la."


Des del departament de Presons de Birmània, d'altra banda, s'ha emès una declaració en què s'afirma que al país "no hi ha presos polítics".

ARXIVAT A:
BirmàniaRohingyesDrets humans
Anar al contingut