Algunes de les víctimes dormien als passadissos o magatzems dels supermercats
Algunes de les víctimes dormien als passadissos o magatzems dels supermercats (Mossos)

Alliberen 18 persones que vivien esclavitzades en supermercats i pisos de 13 municipis

Els Mossos han detingut sis membres de l'organització criminal que els portava del Pakistan sota engany i els obligava a treballar en condicions d'esclavatge

RedaccióActualitzat

Els Mossos d'Esquadra han alliberat 14 persones víctimes d'explotació laboral en 16 supermercats de Catalunya, on treballaven en condicions d'esclavitud. Les víctimes vivien en pisos controlats per l'organització criminal o dormien als soterranis, magatzems o passadissos de les botigues, en condicions insalubres, i sense rebre pràcticament cap salari per la seva feina.

També han alliberat 4 persones més que, a més, també havien estat víctimes de tràfic d'éssers humans.

En l'operació s'ha detingut sis persones, inclòs el cap de l'organització, que està en presó preventiva i que era qui portava les persones a qui explotava del Pakistan a Catalunya, de forma irregular i sota engany, després de prometre'ls un contracte de treballs i unes condicions i sous estables.

Seu al Maresme i supermercats en diversos municipis

Els caps de l'organització, que tenia seu al Maresme, també eren els administradors de les societats propietàries dels supermercats on treballaven les víctimes, ubicats a Barcelona i Girona.

Els establiments operaven com a franquícies de marques conegudes del sector i estaven situats, en concret, a Badalona, Barcelona, Alella, Igualada, Sant Feliu de Guíxols, Pineda de Mar, Premià de Mar, Vallromanes, Montornès del Vallès, Caldes de Montbui, Santa Perpètua de Mogoda, Capellades i Santa Margarida de Montbui.

Durant l'operació, que es va dur a terme el 21 de febrer passat, també van registrar una gestoria des d'on es tramitaven els expedients de regularització de les víctimes amb documentació fraudulenta. Se'ls havia falsificat la partida de naixement perquè es poguessin acollir a l'article 40.1 de la llei d'estrangeria i obtenir de forma il·lícita un contracte al país d'origen i una autorització inicial de residència i treball per compte aliè.

Als detinguts, que tenen entre 30 i 40 anys, se'ls acusa de delictes de pertinença a organització criminal, tràfic d'éssers humans, en el vessant d'explotació laboral, contra els drets dels ciutadans estrangers, contra els drets dels treballadors, falsificació documental i blanqueig de capitals. En l'operació ha col·laborat la Inspecció de Treball del Departament d'Empresa i Treball i la Policia Nacional.

Imatge d'un dels supermercats on treballaven les víctimes d'explotació laboral
Les víctimes treballaven en condicions d'esclavatge en 16 supermercats de diverses poblacions de Catalunya (Mossos)

Una organització criminal familiar molt ben estructurada

L'operació, que ha suposat gairebé un any d'investigacions, ha estat possible gràcies a testimonis protegits i a l'ajuda d'extreballadors que van denunciar les pràctiques empresarials que seguia aquest grup criminal. Algunes de les víctimes s'han acollit al dret a rebre protecció integral, un cop alliberades.

Els integrants de l'organització criminal eren membres d'una mateixa família. L'entramat comptava amb una infraestructura de societats mercantils vinculades als establiments investigats i amb diversos domicilis on els treballadors eren distribuïts i allotjats.

Algunes d'aquestes persones havien estat captades al Pakistan, el seu país d'origen, i havien entrat a Catalunya de forma irregular a través de la coneguda com a Ruta dels Balcans: van entrar a Europa per Turquia després de viatjar per diversos països asiàtics, van travessar els països bàltics fins arribar a Itàlia i després van entrar a territori espanyol de forma irregular.

Un cop a Catalunya, els captadors al país d'origen els deixaven sota la tutela de les diferents organitzacions criminals de tràfic de persones que, aprofitant la seva vulnerabilitat --no tenir arrelament, ni vincles familiars o amics, desconèixer l'idioma i estar en situació irregular--, els sotmetien a una situació d'explotació pròxima a l'esclavatge.

Les víctimes estaven forçades a treballar pel grup criminal amb l'objectiu de saldar un suposat deute concret durant el viatge i les gestions associades al seu contracte de treball o falsa regularització. El grup tenia una trentena de persones en plantilla, la meitat en situació regular i l'altra meitat en situació irregular i d'explotació.

Entre les víctimes hi havia, per exemple, una dona de 55 anys que tenia quatre fills al Pakistan, que ja ha iniciat els tràmits per reagrupar la família ara que treballa de forma legal, segons ha explicat en roda de premsa el sotsinspector dels Mossos Luis Moreno.


Trenta persones alliberades des del gener

Des de principi d'any, els Mossos d'Esquadra han alliberat una trentena de víctimes en tres operacions vinculades amb el tràfic de persones. La meitat de les víctimes, una quinzena, patien explotació laboral i 15 més explotació sexual. En dues de les operacions hi ha participat també la Policia Nacional.

Un d'aquests casos va ser l'operació Dazam, que va permetre alliberar 14 persones víctimes d'explotació sexual i laboral en diversos locals d'arreu de Catalunya.

L'altre cas és l'operació Trèvol, que va acabar amb una dona detinguda i una altra investigada per tràfic de persones i immigració clandestina. En aquest cas, el dispositiu va tenir lloc el passat 14 de març, quan es va poder alliberar una persona d'un pis prostíbul de Salt.

 

ARXIVAT A:
PolicialMossos d'EsquadraDrets laborals
Anar al contingut