Alerten que llençar guants de protecció al terra augmenta el risc d'infecció
Un guant de protecció llençat a l'asfalt en un carrer de Barcelona (Reuters/Nacho Doce)

Alerten que llençar guants de protecció a terra augmenta el risc d'infecció

Els ajuntaments apel·len al civisme i la solidaritat de la ciutadania a l'hora de desfer-se dels elements de protecció contra el coronavirus

RedaccióActualitzat

Els carrers, aquests dies, estan gairebé deserts, arran del confinament, però fa un temps que s'hi pot veure la presència de milers de guants de protecció llençats a terra.

Ajuntaments com el de Barcelona fan una crida a la ciutadania a no embrutar la ciutat i, sobretot, no posar en risc de contagi els operaris de la neteja ni cap persona que hi pugui entrar en contacte.

Els guants poden ser de nitril, de vinil, de làtex o d'altres materials, però siguin del que siguin omplen el terra especialment a prop dels supermercats i les botigues d'alimentació, que demanen als clients que n'utilitzin. També a prop d'altres comerços oberts, com les farmàcies.

 

(TV3)


És cert que hi ha gent que els llencen a la paperera, o al contenidor, però molts acaben a terra, a la vorera, als escocells dels arbres o a l'asfalt.

Carlos Vázquez, director de Neteja i Gestió de Residus de l'Ajuntament de Barcelona, reconeix que en alguns casos pot ser per distracció, per no pensar-hi, però, sobretot, ho atribueix a l'incivisme.

També, potser, a un excés de prudència dels ciutadans:

"Hi ha gent que potser diu: 'No m'acosto al contenidor, que no el vull tocar, no m'acosto a la paperera…'"


Això no s'ha de fer en cap cas, alerta Vázquez.

Per dos motius. Un és que els serveis de neteja tenen una cura especial amb les zones al voltant dels comerços oberts, i, a més, també desinfecten els contenidors de residus.

 

(TV3)


L'altre, que el gest cívic quotidià de llençar els residus a la paperera o al contenidor ara és més important que mai, perquè aquests guants llençats a terra, a més de generar brutícia, són un risc de contagi. Sobretot per als treballadors municipals de la neteja.

Per això, des de l'Ajuntament es demana solidaritat:

"Solidaritat amb el personal de neteja, que també està treballant al carrer, que s'hi està deixant la pell i que necessita la col·laboració ciutadana."


Els guants van al contenidor del rebuig, el gris, per cert, i no al contenidor groc, per a envasos metàl·lics i de plàstic.

 

(TV3)


Igual que les mascaretes usades o qualsevol altre element de protecció que pensem que pot estar contaminat, com una bata o una granota.

"Tot al contenidor gris, sisplau", demana Vázquez.


Més bosses i excrements

Més enllà de guants, el servei de neteja dels carrers de Barcelona també ha detectat que hi ha moltes més bosses d'escombraries fora dels contenidors -potser per aquest excés de precaució- i també que hi ha més ciutadans que no recullen els excrements dels gossos.

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut