Barcelona

Afluència massiva a les acampades per desafiar l'entrada en vigor de la prohibició de la Junta Electoral

Les acampades dels indignats per la situació política i econòmica no s'aturen, malgrat la prohibició de la Junta Electoral, ratificada pel Tribunal Suprem, i continuen unint multituds inclús passada la mitjanit, tot i la il·legalitat. La indignació que els va portar a mobilitzar-se s'està barrejant ara amb molts sentiments: esperança, entusiasme, il·lusió... Debaten sobre un model de societat totalment diferent i qüestions com la sanitat, l'educació o el paper de les dones. Organitzen activitats de tot tipus i per a totes les edats, i tenen prevista una reflexió col·lectiva. La nit ha estat llarga, però ha acollit multituds que han col·lapsat els centres de les ciutats. La policia no ha practicat cap tipus de desallotjament i la seva presència ha estat més aviat discreta.

Actualitzat
L'entrada en vigor de la prohibició de la Junta Electoral, la proximitat de les eleccions i el fet de ser en cap de setmana, han tingut un efecte crida i la nit de divendres ha estat la més nombrosa i també la més llarga a la plaça de Catalunya. Més de 8.000 persones segons la Guàrdia Urbana, 20.000 segons els acampats, han participat activament en una cassolada d'una hora i mitja llarga i en una assemblea plena de contingut que s'ha allargat fins a les tres de la matinada.

L'ambient ha estat festiu però compromès. Al llarg d'hores s'han tocat molts temes que preocupen a la nostra societat com ara economia, habitatge, salaris mínims i màxims, etc. Aixecaven la mà per aprovar-los i posar-se a treballar.

Arguments com establir un salari mínim digne o aconseguir fer compatible la vida familiar reduint la jornada laboral van rebre un suport ampli. Pel que fa a l'habitatge, es va aprovar l'expropiació dels habitatges buits abandonats, la lluita contra els desnonaments i el fet de poder cancel·lar les hipoteques només retornant el pis.

El moment més esperat ha estat la mitjanit, quan entrava en vigor la prohibició de la Junta Electoral. Un sonor aplaudiment i crits de "no ens mouran" i "el poble unit mai serà vençut" han ressonat per la plaça. Després s'ha continuat amb l'assemblea.

Abans d'anar a dormir també s'ha demanat posar fi a les retallades en sanitat i ensenyament, i s'ha rebutjat l'ordenança de civisme, la monarquia i la reforma laboral.

La nit ha estat tranquil·la i amb una presència policial discreta. Ningú els ha intentat desallotjar. Els Mossos d'Esquadra van comunicar que només hi intervindrien si havia aldarulls. Les flors que els concentrats pensaven regalar als agents s'han quedat sense destinatari.

Madrid també resisteix

A la Puerta del Sol, unes 25.000 persones han rebut la mitjanit amb silenci per sentir les campanades que anunciaven que l'acampada passava a ser il·legal per decisió de la Junta Electoral Central. Un crit mut simbòlic de cinc minuts, amb les mans enlaire i amb cinta adhesiva a la boca, va esclatar amb un sonor aplaudiment i crits de "no ens mouran".

Tampoc hi ha hagut desallotjament
. El vicepresident primer del govern i ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, s'ha reunit aquest dissabte al matí amb la cúpula de les forces de seguretat i han constatat que les concentracions són pacífiques i que el dispositiu policial ha funcionat correctament. Consideren que les protestes han tocat sostre, després que aquest divendres reunissin 58.000 persones a tot l'Estat, en més d'una seixantena de ciutats.

Els organitzadors insistien permanentment que no es llancin consignes polítiques, perquè no volen que se'ls acusi d'influir en les votacions d'aquest 22 de maig.

La incògnita segueix sent fins quan continuarà la protesta. Els acampats diuen que s'han de fer noves assemblees i que serà des d'aquests fòrums multitudinaris que es decidirà si l'acampada continua.

Una protesta que s'estén

Terrassa, Vic, Sabadell... cada cop són més les ciutats catalanes que se sumen al moviment 15-M.

A Girona, el col·lectiu d'indignats es concentra a la plaça del Vi, davant de l'Ajuntament. En total, han estat unes 600 persones de totes les edats, que abans de la mitjanit van fer una assemblea. Molt a prop, a la plaça de Catalunya, hi continuaven plantades tendes de campanya després de les dotze de la nit. Els Mossos d'Esquadra van informar els acampats que es tractava d'un acte il·legal, però que no els desallotjarien.

A Olot, hi ha hagut una important mobilització. Una cercavila ha servit per animar els veïns a sortir al carrer. Fins a quatre-centes persones han omplert la plaça Major, on han mostrat pancartes amb diversos lemes.

La concentració a Lleida, a la plaça de Ricard Vinyes, al centre de la ciutat. A partir de la mitjanit no s'hi han fet més discursos ni parlaments i unes 500 persones s'han quedat a la plaça. Els Mossos d'Esquadra els ho han permès amb la condició que mantinguessin l'ordre i no causessin molèsties als veïns.

A Tarragona, el lloc de reunió és la plaça de la Font. A les 12 de la nit hi havia més de 500 persones, que han decidit en assemblea estar-s'hi de manera indefinida. Després de les dotze, l'organització ha advertit els concentrats que formessin grups de menys de vint persones. D'aquesta manera no els podrien acusar de manifestar-se durant la jornada de reflexió. La policia, de tota manera, no hi ha fet acte de presència.

En total, són una seixantena les ciutats que s'han sumat als actes de protesta i reivindicació.

A València, centenars de persones han envoltat aquest l'ajuntament de la ciutat fent una cadena humana. I a Palma, a Mallorca, els concentrats passen una nit més a la plaça d'Espanya. A Saragossa, milers de persones continuen concentrades a la plaça del Pilar. També han aixecat les mans i han fet un crit mut -amb la boca tapada- i cassolada.

Al centre de Sevilla, la zona del Metropol Parasol continua plena de gom a gom.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut