Adeu al toc de queda, però "no és el moment" de reobrir l'oci nocturn, segons Salut

Els contagis tornen a batre rècords aquesta setmana, però hi ha signes que la sisena onada comença a frenar-se

Paula Florit GomilaActualitzat

Aquest dijous a les 6 del matí s'ha aixecat --per sempre?-- el toc de queda a Catalunya. La matinada de divendres ja es podrà circular lliurament pels carrers de tot Catalunya, després d'un mes de confinament nocturn entre la 1 i les 6 de la matinada.

Un petit respir en les restriccions per frenar la sisena onada de la pandèmia quan els contagis continuen disparats. Així, aquest dijous, Salut ha notificat més de 25.000 casos en les últimes 24 hores. A més, l'última xifra setmanal consolidada torna a batre rècords: 215.565 contagis en els últims 7 dies.

Per això, el govern no ha aixecat encara la resta de restriccions que també es van aplicar abans de Nadal, com el tancament de discoteques i locals nocturns. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha explicat en una entrevista a Ràdio 4 que "no és el moment de reobrir l'oci nocturn".

El sector torna a estar tancat des de la nit del 23 de desembre, després que a l'octubre les pistes de ball es van poder tornar a omplir, amb mascaretes i certificat covid. Un parèntesi de tres mesos quan gairebé acumulen dos anys de tancaments.

De fet, des de l'inici de l'estat d'alarma, el març del 2020, amb algunes breus reobertures als estius, l'oci nocturn ha tingut les persianes abaixades.

El Tribunal Superior de Justícia ha autoritzat la limitació de les trobades socials a 10 persones. I el govern revisarà dilluns que ve el tancament de discoteques i els aforaments. Cabezas assegura:

"Hi ha la voluntat de mantenir el mínim les restriccions que no siguin absolutament necessàries."

Passarà el mateix amb l'ús del certificat covid per accedir, entre d'altres, a bars i restaurants. El govern ha encarregat un informe al comitè de científics que l'assessora, entenent que amb el context actual de la variant òmicron --més transmissible i aparentment amb efectes menys greus-- potser es podria modificar.
 

Signes de frenada

Malgrat el rècord de casos per la variant òmicron, algunes dades apunten que la sisena onada comença a frenar-se. És el cas de l'Rt, que aquest dijous se situa en 1,21. És a dir, de cada cent contagiats, en surten 121 més. Perquè la corba baixi, cal que l'Rt estigui per sota d'1, però l'indicador va baixant lentament en aquesta última setmana.

 

Una altra dada positiva són els ingressats a les UCI. Per segon dia consecutiu, han baixat lleugerament. Així, aquest dijous hi ha 3 persones menys a les Unitats de Cures Intensives. En total n'hi ha 502. Ara, han entrat als hospitals 68 persones més, fins a les 2.703.

També permet parlar de desacceleració la taxa de positivitat. És a dir, el percentatge de positius entre les persones que es fan proves PCR o tests d'antígens. Ara se situa en el 22,63%, quan fa una setmana s'havia arribat al 28%.

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus ÒmicronToc de queda
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut