S'acaba el bitllet de 500 euros: seguirà sent legal, però es deixa d'emetre
28 fortunes catalanes apareixen a la llista dels més rics d'Espanya (EFE)

Adeu al bitllet de 500 euros: seguirà sent legal però es deixa d'emetre

El Banc d'Espanya no emetrà més bitllets de 500 € per la "preocupació" de l'opinió pública que es pugin utilitzar per activitats delictives

Actualitzat

S'acaba el bitllet de 500 euros. Seguirà sent legal però es deixa d'emetre, i tot bitllet que s'ingressi al banc, ja no en sortirà. El Banc d'Espanya ha cessat l'emissió de bitllets de 500 euros aquest diumenge en aplicació de la decisió adoptada el maig de 2016 pel Banc Central Europeu de deixar de produir-los cap a finals de 2018.

La decisió de deixar de produir aquests bitllets és per la "creixent preocupació" en l'opinió pública que estan sent utilitzats per a activitats delictives, com la corrupció o el finançament del terrorisme. En moltes operacions policials per corrupció i blanqueig de diners, s'acabaven requisant bitllets de 500 euros. 

Des del 2014 que no n'imprimeix i ara, quan un banc ingressi un bitllet de 500 euros, podrà decidir què en fa: o el torna a posar en circulació o l'envia a un banc central, al Banc d'Espanya, i d'allà sí que ja no en sortirà mai més.  

Els sectors professionals com bancs, companyies de transport de fons o oficines de canvi de moneda, podran recircular els bitllets de 500 euros. Mantindran el seu valor indefinidament i podran canviar-se en els bancs centrals nacionals de la zona de l'euro en qualsevol moment.


31 milions de bitllets en circulació

Molta gent els anomena binladens perquè tothom sap que existeixen, però no els han vist mai... Una manera irònica d'anomenar els bitllets d'euro més grans que circulen.

L'any 2007, amb els anys d'eufòria de la bombolla immobiliària i molt diner negre, es movien per Espanya al voltant de 114 milions de bitllets de 500, una quarta part dels que circulaven per Europa. Després, tot això es va frenar clarament amb la crisi. Segons les últimes xifres publicades pel Banc d'Espanya, el nombre de bitllets de 500 euros posat en circulació es va situar al novembre en 31 milions, un milió menys que un mes abans, situant-se en nivells de febrer de l'any 2003. D'aquesta manera, l'import de tots els bitllets de 500 euros es va situar en 15.500 milions d'euros.

Ara mateix hi ha a Europa uns 520 milions de bitllets de 500 circulant, que només representen poc més del 2% del total de bitllets que corren pel món. Però tenen un valor de 261.000 milions d'euros, una cinquena part de tots els euros que existeixen. 

Ara són bàsicament els turistes els que en porten més. Tant si vénen de la zona euro com de fora, són els que més en mouen. Però els botiguers reconeixen que fa anys que han caigut en desús, condicionats també per la limitació a 2.500 euros per pagar en efectiu, i que ara cada cop es paga més amb targeta de crèdit o amb xec quan són quantitats grans. Això sí, qui tingui la sort de tenir-ne, els podrà seguir utilitzant i no deixaran de ser legals.

ARXIVAT A:
Banc Central EuropeuDelictes econòmics
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut