Acusen de corrupte el president del Perú, que denuncia "una nova modalitat de cop d'estat"

La fiscal general ha presentat una denúncia constitucional que haurà de resoldre el Congrés, controlat pels partits de dreta

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Aquest dimarts ha esclatat una nova crisi política al Perú: la Fiscalia ha presentat al Congrés una denúncia constitucional contra el president del país, Pedro Castillo, per corrupció.

En la denúncia la fiscal general del país, Patricia Benavides, afirma que Castillo és el líder d'una organització criminal per "obtenir guanys il·lícits" de contractes públics.

Aquests contractes serien fets pel Ministeri de Transports i Comunicacions i pel d'Habitatge i Construcció, a més de l'empresa pública Petroperú:

"Des d'aquest moment és responsabilitat exclusiva i excloent del Congrés de la República decidir sobre el tràmit de la denúncia constitucional en el marc de la Convenció de les Nacions Unides contra la Corrupció."

 

"Nova modalitat de cop d'estat"

La resposta de Castillo ha estat contundent: ha convocat la premsa estrangera a la seu del govern per negar les acusacions i acusar la Fiscalia de "perseguir-lo políticament".

Segons Castillo, l'acció de la Fiscalia és "una nova modalitat de cop d'estat al Perú", i ha assegurat que no hi ha proves contra ell i que no té cap intenció de fugir a l'estranger:

"Reiterar el meu compromís i la meva lleialtat al poble peruà de seguir treballant. Hem estat escollits per un període governamental, i el 28 de juliol del 2026 cedirem el lloc a qui democràticament també sigui escollit."

El president del Perú, Pedro Castillo, amb el primer ministre, Aníbal Torres, i el ministre d'Afers Exteriors, César Landa, aquest dimarts a Lima (Reuters)

Escorcoll a la casa de la germana de Castillo

La denúncia constitucional s'ha presentat després que aquest mateix dimarts la Fiscalia escorcollés els domicilis i les oficines de sis congressistes del partit de Castillo, Acción Popular.

També es va escorcollar la casa d'una germana de Castillo on hi havia la mare del president, que va haver de ser hospitalitzada per la impressió que li va provocar l'escorcoll.

Segons Benavides, en aquests escorcolls es van trobar "indicis molt greus i reveladors de l'existència d'una presumpta organització criminal enquistada en el govern":


En mans dels partits de la dreta

Ara haurà de ser el Congrés, controlat pels partits de dreta que fan oposició a Castillo i el seu govern, el que haurà de decidir sobre la denúncia constitucional de la Fiscalia.

Mestre de professió i líder sindical abans de presentar-se a la presidència, Castillo va guanyar les eleccions el juny del 2021, derrotant en segona volta la candidata de la dreta, Keiko Fujimori.

El president del Perú, Pedro Castillo, aquest dimarts a Lima (Europa Press)

Dos intents de destitució anteriors

En aquest any i pocs mesos els partits de dreta ja han intentat dues vegades sense èxit la seva destitució, i ara caldrà veure si se'n surten amb aquesta denúncia de la Fiscalia.

Patricia Benavides porta quatre mesos com a fiscal general del Perú, i va assumir el càrrec prometent portar endavant les investigacions contra Castillo.

Ara Benavides ha acusat el president i el seu equip d'haver desplegat "una constant i ferotge obstrucció a la justícia" que ha posat "en greu perill" les investigacions.

Dimissió del primer ministre

Al febrer Castillo ja va patir una crisi de govern, quan va veure com el tercer primer ministre que nomenava en poc més de mig any, Héctor Valer, dimitia per les acusacions de violència masclista amb la dona i la filla entre altres.

Valer va dimitir quatre dies després d'assumir el càrrec tot acusant mitjans de comunicació "vinculats a l'extrema dreta i la dreta" de "metrallar-lo" per "construir-li una imatge de maltractador i violent."

 

 

ARXIVAT A:
Corrupció
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut