Valer va accedir al càrrec fa tot just quatre dies (Presidència del Consell de Ministres del Perú)

Dimiteix el flamant primer ministre del Perú acusat de maltractar la dona i la filla

El president, Pedro Castillo, afronta una nova crisi política que podria acabar amb la seva destitució després de la inestabilitat dels últims anys

RedaccióActualitzat

El primer ministre del Perú, Héctor Valer, ha anunciat aquest dissabte que "accepta la seva derrota" i ha posat el càrrec a disposició del president Pedro Castillo, només quatre dies després d'haver-lo jurat.

Valer ha fet el pas després de saber la intenció del president de remodelar una altra vegada el gabinet de ministres que ell encapçalava, i que tot just va ser nomenat dimarts.

El moviment s'explica pel descontentament generalitzat al país pel seu nomenament com a primer ministre. A Valer se li retreu, sobretot, un passat de violència masclista.

El polític ha estat objecte de denúncies per haver pegat a la dona i la filla, així com a una psicòloga i al porter de casa seva. A més a més, se l'investiga per delictes fiscals.

Segons el diari El Comercio, la dona i la filla el van denunciar per haver-les agredit el 2016 al domicili familiar.

Ara, els seus detractors demanen també la dimissió de la ministra de la Dona, Katy Ugarte.


Crítica a la premsa

En la compareixença per explicar la dimissió, Valer ha afirmat que ha estat "metrallat pels diaris del Perú", als quals ha acusat de pertànyer a grups econòmics que "estan vinculats a l'extrema dreta i la dreta".

El polític assegura que els mitjans li han construït "una imatge de maltractador i de violent" i per aquest motiu "se'n torna a casa per curar les ferides i tornar quan el poble ho vulgui". Valer també ha dit que, després de deixar el càrrec, es querellarà contra les persones que "han tacat el seu nom i dignitat".


Es cronifica la inestabilitat política

Aquesta nova crisi de govern debilita encara més la fràgil presidència de Castillo. Valer, un advocat especialitzat en dret penal i actual congressista, va jurar dimarts com a cap del gabinet en reemplaçament de l'advocada Mirtha Vásquez, que va renunciar al càrrec dilluns després de la dimissió de l'exministre de l'Interior Avelino Guillén.

Aquestes sortides van obligar Castillo a conformar el tercer equip de govern des que va assumir el càrrec, el 28 de juliol del 2021. Un període en què ha acumulat diverses crisis i que ha portat l'oposició a anunciar que presentarà una moció per intentar destituir-lo.

 

ARXIVAT A:
Violència masclista
Anar al contingut