La fàbrica Sanfeplast, de Sant Feliu Sasserra, acusada de contaminació acústica (Google Street View)
La fàbrica Sanfeplast, de Sant Feliu Sasserra, acusada de contaminació acústica (Google Street View)
Sant Feliu Sassserra

Acusats de prevaricació mediambiental dos exalcaldes de Sant Feliu Sasserra

El fiscal n'acusa un de prioritzar el seu paper de directiu d'una empresa que molestava els veïns amb el soroll que feia i l'altre de no fer res per amistat amb el primer

RedaccióActualitzat

La Fiscalia de Medi Ambient ha acusat de prevaricació mediambiental Joan Tarrés, alcalde de Sant Feliu Saserra per CiU entre el 1991 i el 1999, i Andreu Riba, també alcalde del mateix poble entre el 1999 i el 2011 per ERC.

Segons argumenta el fiscal, Antoni Pelegrín, quan era alcalde, Tarrés va atorgar llicència d'obres a l'empresa Sanfeplast, de la qual era directiu, per construir una planta de fabricació de bosses d'escombraries amb plàstic reciclat en una parcel·la que no estava qualificada d'industrial i que era massa a prop d'un barri habitat.

Deu anys de soroll "constant i molest" les 24 hores del dia

El fiscal l'acusa de no haver-se inhibit de la decisió municipal, a pesar del conflicte d'interessos que tenia, com a alcalde i com a directiu de l'empresa alhora. La planta es va fer i el fiscal considera acreditat que va molestar els veïns amb un soroll "constant i molest" les 24 hores del dia durant deu anys, del 1996 al 2006.

Durant tots aquells anys, els veïns que vivien a prop de la fàbrica es van queixar reiteradament i van denunciar la contaminació acústica, però no se'ls va fer cas, a pesar que, el 2002, un informe de la Guàrdia Civil i, el 2004, un altre del Departament de Medi Ambient la van certificar.

Durant una bona part d'aquests anys, l'alcalde era Andreu Riba. El fiscal també considera provat que Riba es va "despreocupar" del problema, sense comprovar ni exigir a l'empresa que complís les mesures correctores que se li exigien, i que no ho va fer pel lligam personal que tenia amb l'exalcalde Tarrés.

El judici per aquesta causa s'havia de celebrar la setmana que ve al jutjat penal número 1 de Manresa, però el jutge l'ha suspès i l'ha tornat al jutjat d'instrucció perquè el passi a l'Audiència de Barcelona, perquè considera que correspon a aquesta instància.

Una empresa en fallida

L'empresa Sanfeplast va fer fallida fa tres anys i va entrar en procés de liquidació. Havia arribat a tenir 70 treballadors, però el 2012 ja va reduir la plantilla a 40 persones i va externalitzar una part de la producció. Llavors, els treballadors van denunciar que l'empresa havia tret màquines de la fàbrica aprofitant les vacances.

Anar al contingut