Acord inèdit de l'Ajuntament de Barcelona i un fons voltor per regularitzar ocupes amb un lloguer social
L'edifici és propietat del fons d'inversió Blackstone

Acord inèdit de Barcelona i un fons voltor per regularitzar ocupes amb un lloguer social

L'Ajuntament de Barcelona arriba per primera vegada a un acord amb un fons d'inversió per fer pisos amb lloguers assequibles en un bloc ocupat

RedaccióActualitzat

L'Ajuntament de Barcelona ha aconseguit arrencar una proposta del fons d'inversió Blackstone que serviria per regularitzar la situació d'algunes famílies que ocupen diversos pisos al carrer Hospital de Barcelona. Si es formalitza l'acord, seria el primer pacte amb un fons voltor perquè cedeixi habitatge ocupat per lloguer social. Les famílies que hi viuen han de dir si ho accepten.

Blackstone s'hauria compromès a cedir tres pisos de lloguer social a la mateixa finca per a les famílies amb nens que hi viuen, i com a mínim, tres pisos més de lloguer assequible. Els veïns asseguren que no han rebut cap proposta formal i que la proposta és insuficient.

Façana de la finca ocupada del número 99 del carrer Hospital de Barcelona


Mediació de l'Ajuntament i pressió ciutadana

Representants del consistori barceloní estan mediant amb el fons d'inversió i, tal com explica la regidora d'Habitatge, Lucía Martín, han aconseguit un compromís per part del fons d'inversió:

"Després de mesos de negociacions amb la propietat, i gràcies a les pressions ciutadana i veïnal, hem aconseguit que Blackstone hagi de posar una proposta sobre de la taula que impedeix l'especulació i un nou cas de gentrificació en el barri del Raval, molt castigat per aquest fenomen."

 

Lucía Martín, regidora d'Habitatge de l'Ajuntament de Barcelona

Martín ha explicat que la proposta consisteix que Blackstone oferirà tres pisos per lloguers socials a les famílies que estan en situació de més vulnerabilitat en el mateix bloc del número 99 del carrer Hospital. A més, hi hauria altres pisos del mateix edifici que es destinarien a lloguers assequibles, però el fons d'inversió llogaria altres habitatges a preu de mercat. Tot això després que es rehabiliti l'edifici.


Tot a punt per al desnonament

Es tracta d'un bloc on famílies amb nens, estudiants, migrants i refugiats ocupen 10 pisos, propietat del fons d'inversió. La finca està a punt de ser desallotjada després que aquest dimarts s'hagi obert un desnonament.

Alguns dels veïns que van ocupar el pis fa dos anys s'estan preparant per si han de marxar. Anna Servin viu amb el seu marit i els seus dos fills a la finca des de fa dos anys i no aconsegueixen llogar res a Barcelona per tots els requisits que els demanen:

"No sabem on anirem. Desgraciadament sent immigrants no tenim l'oportunitat de llogar."

La família de la Tatiana, del mateix bloc, creu que les famílies han millorat el bloc i el barri:

"Aquí vam lluitar contra un narcopís i els vam treure. Som persones que li fem bé al passatge i inclús així ho ha reconegut la policia."

La pressió veïnal ha sigut clau perquè prosperin les negociacions

 

Diferents entitats del barri s'han mobilitzat per aturar el desnonament, que pot ser en qualsevol moment de les pròximes dues setmanes. Jaime Palomera, portaveu del Sindicat de Llogaters, ha denunciat que hi ha molts habitatges de Catalunya propietat de Blackstone, que han rebut enormes quantitats d'ajudes públiques i ha reclamat que l'Ajuntament hi intervingui:

"Que l'Ajuntament exigeixi a Blackstone la sessió de tot el bloc del carrer Hospital 99 a preu de saldo que és el que va pagar Blackstone quan es va quedar aquests habitatges."

ARXIVAT A:
Habitatge
Anar al contingut