Cascos blaus i funcionaris de l'ONU a Haití van abusar sexualment de 2.000 dones, moltes menors d'edat (Reuters-Valerie Baeriswyl)

Abusos sexuals de cascos blaus i personal de l'ONU a 2.000 dones i nenes a Haití

Un informe denuncia que un centenar de nens, nomenats "petit Minustah" van néixer fruits de les violacions. El govern haitià demana responsabilitats

Actualitzat

Un informe, publicat aquest dimecres per la Thomson Reuters Foundation, xifra en gairebé 2.000 les dones, moltes d'elles menors, que van ser víctimes d'abusos sexuals per part de cascos blaus desplegats a Haití entre el 2004 i el 2017.

Arran d'aquest estudi, el govern d'Haití demanarà a les Nacions Unides que apliqui "accions correctes" de suport a aquestes dones. El ministre d'Exteriors haitià, Bocchit Edmond, reclama responsabilitats.

"El paper d'un membre de les forces de pacificació és protegir les comunitats, no explotar-les i abusar-ne."

"Mantenim converses amb l'ONU per buscar respostes i les accions correctes sense dilació perquè les víctimes puguin tenir el suport i la justícia que mereixen."

Per la seva banda, un portaveu de les operacions de pau de l'ONU ha manifestat que es prenen seriosament les denúncies presentades en l'informe i ha afegit que s'està donant suport a 29 víctimes i 32 infants nascuts arran d'aquests actes d'explotació sexual per part dels cascos blaus a Haití.

"L'ONU continua compromesa per ajudar les denunciants i les víctimes a rebre el suport que necessitin i es faci justícia."

 

 

2.000 casos denunciats

L'informe, publicat a la revista International Peacekeeping, dirigit per la professora de la Universitat de Birmingham, Sabine Lee, recull els testimonis que denuncien que els militars i altres funcionaris de les delegacions de les Nacions Unides encarregats de restablir la pau a la zona haurien tingut relacions sexuals fins i tot amb nenes d'11 anys, aprofitant-se de la pobresa i la misèria d'anys de guerra civil i catàstrofes naturals que han afectat la població d'aquest país.

Fruit d'aquests abusos moltes dones van tenir criatures, algunes fonts parlen d'un centenar de nadons. Aquests nens es coneixen com a "petit Minustah", un nom que respon a la paraula en francès i l'acrònim de la missió de pau de l'ONU a Haití.

 


Els nadons nascuts d'aquests abusos són anomenats "petit Minustah" (Reuters-Valerie Baeriswyl)

 

Lee ha recollit unes 2.000 entrevistes entre la població local que vivia prop de les bases militars que les Nacions Unides va instal·lar a l'illa des del 2004.

Un 10% de les dones entrevistades han reconegut que hi ha fills concebuts després d'aquests contactes sexuals, i d'altres expliquen que alguns funcionaris de la delegació de l'ONU "posaven monedes a les mans de les nenes" o els donaven menjar a canvi de favors sexuals.

"És molt clar que es van aprofitar de nenes menors d'edat."

Sabine Lee ha denunciat també que la política d'actuació de l'ONU és "ineficaç", perquè d'acord amb el sistema actual, les Nacions Unides no poden processar els seus treballadors de forma individual pels abusos comesos durant el compliment de les seves feines a l'estranger.

"L'entrenament hauria d'anar més enllà, no pot ser que vinguin a un lloc, violin una dona i se'n vagin."

Lee considera que L'ONU hauria de plantejar mesures disciplinàries més dures contra aquells treballadors que cometin abusos sexuals.

 

Els Cascos Blaus de l'ONU han estat desplegats a Haití des del 2004 fins al 2017

 

 

 

 

ARXIVAT A:
ONUAgressió sexualPobresa
Anar al contingut