Captura del vídeo difós a les xarxes socials sobre el tiroteig mortal contra un home amb les cames amputades
Captura del vídeo difós a les xarxes socials sobre el tiroteig mortal contra un home amb les cames amputades
Los Angeles

Abatut a trets un home amb les cames amputades quan fugia de la policia a Califòrnia

La família d'Anthony Lowe denuncia l'ús excessiu de la força contra la víctima, que estava armada amb un ganivet de grans dimensions

RedaccióActualitzat

Un altre cas de violència policial denunciat als Estats Units. La família d'Anthony Lowe Jr. reclama justícia per la mort a trets d'aquest home de 36 anys, que tenia les dues cames amputades, mentre fugia dels agents armat amb un ganivet de grans dimensions.

Els fets van passar fa una setmana, el 26 de gener, a Huntington Beach, al sud de Los Angeles, Califòrnia. 

En un vídeo gravat amb mòbil i difós a les xarxes, es veu com Lowe, que va en cadira de rodes, deixa l'aparell i comença a córrer amb els monyons per una vorera, amb l'arma a la mà, mentre diversos agents disparen contra ell fins a la mort. 

 

Una de les germanes de Lowe ha explicat que l'home va perdre les cames en un altre incident amb la policia a Texas. La família demana a la policia quina amenaça suposava una persona sense cames per arribar a disparar-li. 
 

La policia va intentar reduir-lo amb una Taser

El cos de policia de Los Angeles ha informat en un comunicat que els agents es van desplaçar fins al lloc dels fets alertats d'un apunyalament que hauria comès un home en cadira de rodes la descripció del qual coincidia amb la víctima. 

Van intentar detenir-lo i ell va amenaçar de llançar el ganivet de carnisseria als agents. Llavors van voler reduir-lo amb una pistola Taser, una arma elèctrica --i controvertida-- que no va funcionar tot i que ho van provar dos cops.

Segons el comunicat, l'home va tornar a intentar llançar el ganivet als policies, i per això van disparar contra ell. La víctima va rebre trets al tors.

Un responsable de la policia ha explicat a Los Angeles Times que han recuperat una desena de casquets de bala del lloc dels fets, però no ha concretat quantes van impactar contra Lowe. També van confiscar el ganivet, d'uns 30 centímetres

Per ara no s'han imputat càrrecs als agents, que estan apartats de la feina temporalment mentre se'n fa una avaluació psiquiàtrica. 

 

Clam contra la violència policial al funeral de Tyre Nichols

Aquest nou succés ha transcendit coincidint amb el funeral per Tyre Nichols, el jove afroamericà apallissat fins a la mort a Memphis per part de, com a mínim, cinc policies també negres. 

La cerimònia, a l'església cristiana Mississipi Boulevard de Memphis, ha comptat amb la presència de la família del difunt, la vicepresidenta dels Estats Units, Kamala Harris, i activistes pels drets civils. Entre ells, parents d'altres víctimes de la brutalitat policial, com els de George Floyd, mort asfixiat per la maniobra d'un agent que el va immobilitzar amb el genoll al coll.  

La mare i altres familiars de Tyre Nichols durant el reivindicatiu funeral pel jove apallissat fins a la mort
La mare i altres familiars de Tyre Nichols durant el reivindicatiu funeral pel jove apallissat fins a la mort (Reuters/Andrew Nelles)

Els assistents van demanar al Congrés nord-americà que aprovi la llei de justícia a la policia George Floyd, que reclama una reforma policial. "Necessitem que s'aprovi la llei. Si no, la sang del pròxim noi que mori quedarà a les seves mans [dels congressistes]", va afirmar la mare de Nichols, Rowvaughn Wells. 

La iniciativa es va presentar tant el 2020 com el 2021 i defensa la creació d'un registre nacional de males pràctiques policials, per evitar la impunitat dels agents que, quan es traslladen a una jurisdicció diferent, no han d'assumir responsabilitat per les seves accions. 

La vicepresidenta Kamala Harris ha fet costat a la família en el funeral de Tyre Nichols
La vicepresidenta Kamala Harris ha fet costat a la família en el funeral de Tyre Nichols (Reuters/Andrew Nelles)

També es qüestiona la "immunitat qualificada" que protegeix funcionaris estats i locals, inclosos els policies, excepte si violen un dret constitucional clarament establert. Aquesta doctrina legal, diuen, serveix d'escut als autors dels abusos.

Harris ha insistit a reclamar l'aprovació de la reforma, que ella mateixa va redactar quan era senadora. I ha afirmat que Nichols va morir en mans dels agents "que l'haurien d'haver protegit". 

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsRacisme
Anar al contingut