Trump s'alinea amb Putin sobre la ingerència russa a les eleccions americanes

Abans de l'entrevista, Trump ha culpat Obama d'empitjorar els vincles amb Rússia i ha dit que "la UE és, ara, un enemic dels Estats Units"

RedaccióActualitzat

Donald Trump i Vladímir Putin han celebrat la seva primera cimera formal, al Palau Presidencial de Hèlsinki. Tot i una aparent distància al principi de la trobada, la distensió s'ha imposat i tots dos han volgut qualificar la cimera d'exitosa i útil, malgrat que s'ha tancat sense cap acord.

Sobre la cimera ha planat en tot moment les acusacions d'ingerència de Moscou en les eleccions dels Estats Units que van portar Trump a la Casa Blanca. De fet, Putin ha arribat a dir que volia que l'actual president guanyés, però ha negat haver fet res per propiciar-ne la victòria.

Putin admet que desitjava la victòria de Trump

Durant la compareixença de premsa conjunta, un periodista nord-americà ha preguntat a Putin si volia que Trump guanyés les eleccions presidencials del 2016. Després de negar un cop més la ingerència russa a la campanya, el president rus ha dit que sí perquè l'aleshores candidat republicà "volia millorar les relacions amb Rússia".

A més, ha qualificat de "tonteria" dir que el Kremlin va encarregar a ciutadans russos "hackejar" els ordinadors del Partit Demòcrata per danyar la campanya de Hillary Clinton, com sosté la investigació oberta als EUA.

"Vosaltres teniu molta gent, incloent-hi milionaris com George Soros, que es fiquen a tot arreu. Però, potser la seva posició és la del govern dels EUA? No, és la posició d'una persona privada. En aquest cas passa el mateix"

D'altra banda, Putin també ha qualificat d'"absurd" afirmar que el Kremlin tingui informació comprometedora sobre Trump, recollida durant una visita que va fer a Moscou amb motiu del concurs de bellesa Miss Univers.

Trump dona credibilitat a les paraules de Putin

D'altra banda, Trump ha donat per bona la versió de Putin, i ha atorgat més credibilitat al president rus que als seus propis serveis d'intel·ligència:

"Em van dir que creuen que va ser Rússia. I el president Putin m'acaba de dir que no és Rússia. Diré el següent: no veig cap raó per la qual ho hauria de ser"

Preguntat sobre aquesta qüestió, el president dels Estats Units ha insistit a desautoritzar els serveis d'intel·ligència nord-americans:

"Tinc una gran confiança en la meva gent d'intel·ligència, però els diré que el president Putin ha estat extremadament contundent a negar-ho avui"

En un moment en què el cas sobre la trama russa ha agafat força amb l'acusació contra dotze agents d'intel·ligència de Moscou la setmana passada, Trump ha dit que la investigació és un "desastre" per als Estats Units i ha lamentat que hagi "tingut un impacte negatiu en la relació" entre totes dues superpotències.

 

 

"El món vol que ens portem bé"

El mandatari rus ha estat l'últim d'arribar, aquest migdia, a la capital finlandesa. Trump va arribar-hi diumenge. Putin ha proposat abordar especialment els principals conflictes i ha apuntat que "ha arribat l'hora de parlar amb calma tant de les relacions bilaterals com dels diferents punts de tensió al món, i són uns quants, perquè els prestem atenció."

Per la seva banda, a la seva arribada Trump ha dit que espera desenvolupar una relació "extraordinària" amb el seu homòleg rus. "Realment crec que el món vol que ens portem bé", li ha dit al president rus al començament de la cimera.

Quatre hores per canviar una mala relació

Unes hores abans de l'entrevista, el president dels Estats Units ha dit a Twitter que les relacions entre els Estats Units i Rússia no havien estat mai tan dolentes. La responsabilitat, segons el president nord-americà, és de l'anterior administració, la de Barack Obama. Segons Trump, Obama no va fer "res" quan l'FBI el va informar de la "ingerència russa" en les eleccions presidencials.

El mandatari nord-americà afirma que "el president Obama va pensar que la corrupta Hillary [Clinton] guanyaria les eleccions i, per això, quan l'FBI el va informar sobre la ingerència russa, va dir que no podria passar, que era poca cosa i no va fer res sobre aquest assumpte". I afegeix: "Quan vaig guanyar es va convertir en un assumpte important i va començar la caça de bruixes manipulada liderada per Strzok", en al·lusió al que va ser director de Contraintel·ligència de l'FBI, Peter Strzok.

 

 

En la roda de premsa posterior a la trobada, Trump ha avançat que la cimera "és només el començament d'un procés més llarg" i ha augurat un "futur millor" en la relació bilateral entre totes dues superpotències:

"La nostra relació mai ha estat pitjor que ara, però això ha canviat en les últimes quatre hores"

 

 

Donald Trump va arribar aquest diumenge a Hèlsinki després d'uns dies de gira per Europa en els quals ha alimentat la guerra comercial i ha qualificat d'"enemics" els socis comunitaris.

Mogherini: "Caldria preguntar a Trump qui considera el seu amic"

Des de la Unió Europea, l'alta representant per a la Política Exterior, Federica Mogherini, s'ha posat en la pell dels mitjans de comunicació a l'hora de valorar les paraules de Trump: "Si jo fos periodista probablement estaria preguntant qui considera [Trump] el seu amic".

En la seva arribada al Consell de Ministres comunitari, Mogherini ha assegurat:

"Nosaltres tenim molt clar quins són els nostres amics. Els Estats Units, segur. He dit moltes vegades que un canvi d'Administració no canvia l'amistat entre països i pobles (···) Tenim molt clar que considerem als Estats Units un amic, un soci, i sempre ho farem."

La dirigent de la UE ha subratllat: "Però també tenim molts altres amics al món: el Canadà, Corea del Sud, el Japó -amb qui firmem demà un acord comercial-, Austràlia, Nova Zelanda...". I també ha esmentat els països de l'Amèrica Llatina i el Carib, i Àfrica. Mogherini ha afegit: "Espero que l'administració dels Estats Units tingui les idees més clares també sobre quins són els seus amics."

ARXIVAT A:
Trump Estats Units
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut