Pequín

La Unió Europea i la Xina s'alien contra el proteccionisme de Trump

Els màxims dirigents dels 28 i del gegant asiàtic es reuneixen a Pequín i fan una crida a evitar guerres comercials

RedaccióActualitzat

Aliança entre la Unió Europea i la Xina davant el proteccionisme que impulsa el president nord-americà, Donald Trump. El president del Consell Europeu, Donald Tusk, també ha aprofitat la cimera que es fa Pequín per reclamar a les potències mundials que evitin entrar en noves guerres comercials.

Tant Pequín com Brussel·les han defensat la globalització i el lliure comerç. Tant Donald Tusk com el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, han comparegut al costat del primer ministre xinès, Li Keqiang, i han constatat l'aliança unes hores després que el mandatari nord-americà digués que la UE és el seu enemic i poc abans de la reunió de Trump amb Putin.

Tusk es mostrava conciliador:

"És una obligació compartida de la Xina, la Unió Europea, els Estats Units i Rússia no iniciar guerres comercials que s'han convertit en conflictes sovint en la nostra història."

Brussel·les i Pequín també coincideixen en la necessitat de reformar l'Organització Mundial del Comerç, però es mantenen les diferències en l'accés de les empreses europees al mercat xinès. Tot i això, Juncker opina que "estem fent progressos". A més de prometre un accés més gran, el primer ministre xinès ha explicat que volen acabar amb pràctiques fosques de què la UE acusa Pequín d'utilitzar per afavorir les empreses xineses davant les estrangeres, com per exemple les transferències forçades de tecnologia.

Aquesta reunió coincideix amb l'anunci de la dada de creixement de l'economia xinesa del segon trimestre: un 6,7%, que s'emmarca en les expectatives dels analistes, una dècima per sota del trimestre anterior per les mesures del govern per refredar el crèdit.

Tusk i Juncker es reuniran aquest dimarts a Tòquio amb el primer ministre nipó, Shinzo Abe, on està prevista la firma del seu acord de lliure comerç, amb l'objectiu de millorar les seves relacions i impulsar les seves economies.

ARXIVAT A:
Unió EuropeaTrump Estats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut