Pedro Sánchez, a la sortida del Congrés dels Diputats, aquest dijous

A l'espera del govern de Sánchez: cap de setmana de travesses i encaix de peces

El president del govern espanyol configura un executiu que es podria fer públic dilluns, a tot estirar

RedaccióActualitzat

Pedro Sánchez perfila durant aquestes hores el seu nou executiu, després que aquest divendres va prendre possessió del càrrec de president del govern espanyol davant del rei Felip VI.

Sánchez podria configurar un govern més polític i amb menys carteres. Cinc dels ministeris serien per a Sumar, el partit que formarà coalició amb el PSOE. El PSC mantindria dos ministeris, però encara no està confirmat qui els encapçalarà. Probablement, tornaran a ser tres dones les que ocupin les vicepresidències. 

Sánchez confia poder anunciar el nou govern entre aquest diumenge i dilluns. 

En les travesses que es fan aquests dies, es dona per gairebé segur que formarà part del nou govern Mónica García, ara cap de l'oposició d'Ayuso, que podria assumir el Ministeri de Sanitat.

També sembla una peça que encaixaria Ernest Urtasun, dels Comuns i estret col·laborador de Díaz, que es perfila com el futur ministre de Cultura.

També sona Sira Rego, fins ara eurodiputada i portaveu d'Esquerra Unida, com a ministra d'Infància i Joventut.

Entre els que segur que continuen, a banda de Yolanda Díaz, hi hauria María Jesús Montero, que seguirà a Hisenda, i Félix Bolaños. Sánchez els necessita, almenys en l'arrencada, per desenvolupar els pactes amb ERC i Junts.

També té assegurada la cartera de Transició Ecològica Teresa Ribera, que conservaria la vicepresidència.

És un interrogant què passarà a la vicepresidenta econòmica Nadia Calviño, que hauria de deixar el govern de Sánchez si és elegida presidenta del Banc Europeu d'Inversions. 


El conflicte Sumar-Podem

El front més complicat que ara té Pedro Sánchez és quin ministeri acaba en mans de Podem. Des de la formació morada parlen de provocació pel fet que Yolanda Díaz posés sobre la taula el nom de Nacho Álvarez, que va acabar dimitint per la falta de suport del seu partit. Podem mantenia que era una persona de confiança de Sumar i allunyada de la direcció del seu propi partit.

Això, després que gairebé es doni per fet que pleguen dues de les ministres de Podem més emblemàtiques de la darrera legislatura de Sánchez, Ione Belarra i Irene Montero.

La líder de Podem i ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ha evitat aquest dissabte parlar de la dimissió de Nacho Álvarez i la seva renúncia a ser ministre per la quota morada i ha insistit a defensar que Irene Montero segueixi a Igualtat perquè és la garantia perquè el govern espanyol "sigui valent i transformador.

La secretària general de Podem no ha volgut tampoc pronunciar-se sobre una eventual ruptura amb Sumar, que ja ha donat per feta aquesta setmana Pablo Iglesias.

ARXIVAT A:
Unides PodemPSOEPedro SánchezSumar
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut