Barcelona

Sergio Vila-Sanjuán guanya el 69è Premi Nadal amb la novel·la "Estaba en el aire"

L'obra s'ambienta a la Barcelona dels anys 60 i esdevé el retrat d'època d'un país que comença a despertar-se.

RedaccióActualitzat
L'escriptor i periodista Sergio Vila-Sanjuán, nascut a Barcelona el 1957, ha guanyat el Premi Nadal amb la novel·la "Estaba en el aire", una obra ambientada a la Barcelona dels anys 60 i retrat d'època d'un país que comença a despertar-se. La història parla sobre amor i poder i s'articula a partir d'uns personatges que participen en el programa de ràdio històric "Rinomicina le busca", de RNE, en què els oients buscaven gent que s'havia perdut.

Des de l'alta burgesia fins a personatges nouvinguts es converteixen en els protagonistes d'"Estaba en el aire". El veredicte, que s'ha donat a conèixer durant la tradicional nit literària del dia de Reis, s'ha imposat a més de 200 originals presentats en aquesta 69a edició del premi.

El guardó més antic en llengua castellana

Un total de 229 obres han estat les candidates a guanyar el guardó més antic de les lletres en llengua castellana.

Entre els originals presentats hi havia diaris, llibres de viatges i biografies, però en aquesta edició ha predominat la ficció, amb una presència destacada de novel·les ambientades en la història recent o en l'actualitat, amb referències a personatges i fets reals.

La majoria procedien de molts punts de l'estat però també s'han rebut nombroses novel·les d'altres països europeus i americans, entre els quals destaquen l'Argentina, Mèxic i el Perú.

Les obres presentades, segons l'editorial, responien a una "àmplia varietat d'interessos que es manifesten a través d'una riquesa de gèneres que va de l'evocació històrica al conflicte sentimental, del policíac a l'imaginatiu, amb interessants mostres d'innovació en la recerca de noves formes literàries".

El jurat que ha escollit el guanyador del premi Nadal ha estat format per Germán Gullón, Lorenzo Silva, Andrés Trapiello, Ángela Vallvey i Emili Rosales.

La passada edició, l'obra guanyadora va ser "El temblor del héroe", d'Álvaro Pombo, una història sobre la indiferència protagonitzada per un professor universitari jubilat.


Vila-Sanjuán, d'especialista en llibres a escriptor reconegut

El veterà periodista barceloní és pràcticament nouvingut en el gènere narratiu. Vila-Sanjuán s'ha dedicat al periodisme cultural des de 1977 en diverses capçaleres, primer als desapareguts "El Correo Catalán" i "El Noticiero Universal" i des de 1997 a "La Vanguardia", on actualment és coordinador del suplement "Cultura/s". Especialista en temes literaris i en el món del llibre, les seves publicacions en aquest diari han acabat publicant-se en llibres de no ficció com "Pasando página. Autores y editores en la España democrática" (Destino, 2003), "Guia de la Fira de Frankfurt per a catalans no del tot informats" (La Magrana, 2007) i "Código best seller" (Temas de Hoy, 2011).

També ha escrit de forma regular sobre pintura figurativa contemporània i va ser autor de la primera monografia dedicada a Miquel Barceló (Àmbit, 1984). A més, va dirigir el 1999 el volum col·lectiu "Realismo en Cataluña" (Lunwerg).

El 2004, va recopilar bona part de la feina periodística sobre aquestes i altres qüestions en el volum "Crónicas culturales" (De Bolsillo). Vila-Sanjuán va ser comissari de l'Any del Llibre i la Lectura de Barcelona 2005 i va dirigir, amb el també periodista Sergi Doria, el llibre "Passejades per la Barcelona literària" (Grup 62, 2005).

El 2010, va debutar en la novel·la amb "Una heredera de Barcelona", de Destino.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut