janquim

Entitats catalanes proveeixen de recursos tecnològics ONGs d'arreu del món

Professionals catalans s'impliquen a fons per ajudar les organitzacions no lucratives mitjanes i petites a disposar dels recursos que internet els forneix. En concret, hi ha una entitat que proporciona una plataforma tecnològica a més de 300 projectes d'arreu del món.

Actualitzat
Les organitzacions no lucratives comprenen que han d'apostar per les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) però n'hi ha moltes que veuen aquest ús com una dificultat, a causa de la seva dimensió, i la majoria viuen una tensió interna raonable entre les despeses que es dediquen a les accions transformadores i els costos estructurals. D'alguna manera, com explica un dels experts consultats, cada vegada que inverteixen en millores internes, tenen la sensació que estan deixant de fer coses concretes als territoris on actuen.

TecnolONGia

Les grans entitats més conegudes disposen de llocs web ben dissenyats i aprofiten internet també per captar recursos, però les més petites no sempre saben com sortir-se'n. Aquesta situació ha deixat espai als que pretenen donar-los un cop de mà. És el cas de Jaume Albaigès, que manté el blog TecnolONGia, dedicat a compartir el seu aprenentatge, i que col·labora en tasques de formació amb ONGs mitjanes.

Mentre que Albaigès representa els professionals independents que atenen l'anomenat tercer sector, Iwith.org és l'exemple d'una entitat amb recursos que centra la seva activitat a proveir aquestes organitzacions d'una plataforma tecnològica que els permeti ser actius amb les TIC.

El seu objectiu és contribuir a un ús més profitós d'internet per part d'aquestes entitats i també crear "una xarxa d'experts que vulguin millorar el món", com explica un dels seus responsables, Ramon Bartomeus.

Retorn de plusvàlues


Iwith
va néixer amb els fons que un grup de professionals catalans havien aconseguit després d'un projecte de comunicació que els va proporcionar unes plusvàlues tan enormes com inesperades, en una història que va tenir lloc fa més d'una dècada, i que sostenen un patronat des de Suïssa.

Van dedicar prop de cinc anys al desenvolupament del projecte tecnològic, sense tenir cap usuari fora dels que servien per avaluar l'eina, i ara ja participen en més de 300 projectes en una quarantena de països. El seu objectiu rotund s'expressa en aquesta sentència: "Internet per a ONGs".

Tot i que van començar amb la formació com a nucli de la seva activitat, ara ja només s'hi dediquen de tant en tant i posen l'accent en l'accés a la plataforma que han creat i que permet a totes les entitats que hi són l'ús de les eines bàsiques. A més, és una ruta farcida d'intercanvis perquè tothom comparteix la seva experiència. Tot el procés es coordina des d'un pis modest al carrer de Cucurulla de Barcelona. D'aquesta manera, per exemple, ajuden a mantenir en marxa projectes com ara Corresponsal de Paz, nascut a Mèxic, o d'altres a Guatemala i a Burundi.

Aquesta mateixa setmana hi ha previst un encontre a Barcelona d'aquestes organitzacions petites, per tractar, entre altres qüestions, la manera com poden treure el màxim profit de les noves tecnologies. I demà mateix hi ha convocada una sessió específica sobre l'ús de les TIC per captar recursos.

Activisme social

Sigui com sigui, internet esdevé el mitjà adequat per donar-se a conèixer però també per aplegar una xarxa de bloguistes, a implicar les persones, amb un concurs d'animació sobre el concepte de la pau o de postals nadalenques, o per afavorir l'anomenada "compra social"

Hi ha entitats que es proposen incitar l'activisme i que llancen projectes molt variats sempre des d'una perspectiva que ja preveu des de l'inici la realitat d'internet i els canvis que suscita. En el context espanyol en destaquen dues per la seva orientació a aconseguir suports de ciutadans en causes diverses. Hazloposible acaba de presentar una aplicació per a mòbil amb la mateixa finalitat que el seu web i Actuable, inspirat en el referent Change.org, compta des d'aquest mes amb la dedicació absoluta d'un dels seus fundadors.

El projecte MasTICable, llançat per joves activistes socials, pretén ajudar aquestes organitzacions a entendre més bé totes les possibilitats que hi ha a la xarxa des de Madrid.

Utilitat global

Són una mostra no exhaustiva però aclaridora de l'efecte que les TIC tenen en l'acció social, al costat de la creació d'eines que afavoreixin la integració de les persones amb discapacitats o l'esforç de l'administració, d'acord amb entitats voluntaristes, per difondre l'ús d'internet allà on el risc d'exclusió és més elevat.

La prova que tots aquests recursos tenen sentit és que en una escala mundial són tinguts molt en compte. Un sistema de codi obert per a emergències ha ajudat a trobar gent perduda en un desastre asiàtic de la mateixa manera que els mapes elaborats amb voluntaris que eren al territori van contribuir a traslladar l'ajuda fins a les zones afectades pel terratrèmol d'Haití i els mòbils són emprats per respondre a les crisis en diversos llocs de l'Àfrica a més de convertir-se en l'eina bàsica de comunicació en cas de desastre natural. Les TIC ja formen part dels instruments propis d'aquestes entitats.

Les noves tecnologies són cada vegada més una de les eines preferents de tots aquells que des de posicions diverses volen contribuir a canviar les coses i demostren cada dia que internet té un component social molt poderós que va més enllà del safareig.
Anar al contingut