8.000 francesos, fitxats per radicalització: "La pitjor amenaça és dins dels nostres murs"

França alerta que l'amenaça del terrorisme continua sent "extremadament alta" a les portes del judici contra els tres presumptes còmplices dels autors dels atemptats a "Charlie Hebdo"

Actualitzat

A França, 8.132 persones estan fitxades pels serveis de radicalització, en un moment en què l'amenaça del jihadisme continua sent "extremadament alta".

La xifra l'ha donat el ministre de l'Interior, Gérald Darmanin, a les portes del començament, aquest dimecres, del judici contra els tres presumptes còmplices dels germans Said i Chérif Kouachi i Amédy Coulibaly, autors dels atacs contra la revista satírica "Charlie Hebdo" i un supermercat jueu, el gener de 2015.

 

Darmanin ha explicat que els serveis d'intel·ligència segueixen més de 8.000 francesos susceptibles de radicalitzar-se fins al punt de cometre un atemptat:

"El risc terrorista d'origen sunnita continua sent la principal amenaça a la qual el nostre país ha de fer front. Però ens cal ser vigilants sobre altres maneres d'actuar. Aquest primer trimestre, a principis de maig, va ser detingut pels serveis d'intel·ligència francesos, i empresonat per la justícia, un supremacista blanc que preparava accions violentes contra llocs de culte."

El ministre ha explicat que la prevenció d'aquests casos és una tasca complicada perquè suposa analitzar comportaments que podrien mostrar una voluntat de passar a l'acció. Això, però, no sempre és possible perquè aquests individus actuen "de manera autònoma i a vegades sobtada".

 

El ministre de l'Interior francès, Gérald Darmanin, en la roda de premsa sobre l'estat de l'amenaça terrorista
El ministre de l'Interior francès, Gérald Darmanin, en la roda de premsa sobre l'estat de l'amenaça terrorista (EFE / Stephane de Sakutin)

 

Darmanin ha dit que, des del 2013, s'han neutralitzat 61 intents d'atemptat, 32 dels quals els últims tres anys. A principis d'aquest any, els serveis secrets van desactivar un atemptat de grans dimensions.

 

Judici contra els suposats còmplices de l'atac a "Charlie Hebdo"

Aquesta setmana, França reviurà un dels principals atemptats en cadena dels últims anys. En només tres dies, tres homes, tots tres nascuts a França, van demostrar que l'odi a Occident que Estat Islàmic estava posant en pràctica en un califat a milers de quilòmetres havia arrelat al país.

Els atacs al setmanari "Charlie Hebdo" i a un supermercat kosher van sacsejar la societat francesa i van qüestionar el model d'integració de les segones generacions de migrants. Més de cinc anys després, el ministre de l'Interior ha fet balanç de la situació de l'amenaça jihadista quan falten dos dies pel judici:

"L'inici d'aquest procés és l'ocasió de recordar que la lluita contra el terrorisme islamista és una gran prioritat del govern, exigeix una mobilització total."

 

La sala on, a partir d'aquest dimecres, es jutjarà els presumptes còmplices dels autors de l'atemptat contra la revista
La sala on, a partir d'aquest dimecres, es jutjarà els presumptes còmplices dels autors de l'atemptat contra la revista "Charlie Hebdo" (Reuters / Christian Hartmann)

 

En una visita a la seu dels serveis d'intel·ligència, Darmanin ha apuntat que, tot i que el component de l'amenaça exterior ha disminuït des de 2015, la "forta resiliència d'Estat Islàmic" ha propiciat un augment de l'amenaça interior:

"La pitjor amenaça és dins dels nostres murs i és la que mobilitza l'atenció de la major part dels nostres serveis. S'alimenten de la propaganda de grups terroristes, estan inspirats pels veterans de la Jihad, però també per l'empremta d'un islam radical que busca aconseguir el control dels nostres barris."

 

ARXIVAT A:
FrançaJihadisme Terrorisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut