Barcelona

50.000 infants catalans tenen privacions alimentàries fruit de la pobresa de les seves famílies

Uns 50.000 infants presenten malnutrició a Catalunya a causa de la crisi sostinguda en què viuen moltes famílies. El síndic de greuges reclama a l'administració canvis en la renda mínima d'inserció i en les beques menjador per garantir una alimentació adequada.

RedaccióActualitzat
Al voltant de 50.000 nens i nenes catalans tenen privacions alimentàries fruit de la pobresa de les seves famílies i els baixos ingressos, i un total de 751 menors de 16 anys pateixen codis diagnòstics relacionats amb la pobresa i la desnutrició infantil, amb una mitjana d'edat de quatre anys, i el 25% són nadons.

Aquestes dades les ha facilitat aquest dilluns en roda de premsa el síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, en presentar l'"Informe sobre la malnutrició infantil a Catalunya", després d'una investigació d'ofici impulsada per analitzar específicament el problema de la malnutrició infantil en territori català.

Al marge d'aquests 751 casos "puntuals", detectats per centres d'atenció primària (CAP) de l'Institut Català de la Salut (ICS) i que afecten un 56% de nens i nenes de nacionalitat estrangera, la investigació ha permès constatar que les entitats socials que atenen menors en situació de vulnerabilitat no han detectat que la desnutrició infantil derivada de causes socioeconòmiques sigui un problema estructural a Catalunya.

De tota manera, el síndic adverteix que la inexistència d'un problema estructural de desnutrició infantil no ha de fer passar per alt, ni a les institucions ni a la societat, les situacions de malnutrició existents en una part de la població infantil i afegeix que aquesta situació es pot agreujar durant el mes d'agost.

El síndic també demana que les administracions catalanes actuïn de manera coordinada, harmonitzada i urgent per garantir el dret dels infants a una alimentació adequada.

Les situacions associades a la pobresa greu, que actualment afecten una desena part dels infants (130.000), s'han multiplicat els darrers anys a Catalunya. La prevalença de llars catalanes, amb infants o sense, que no es poden permetre menjar carn o peix almenys cada dos dies l'any 2011 és gairebé 6 vegades més elevada que la de l'any 2008 i les llars catalanes que viuen una privació material greu el 2011 són més del triple que les del 2008.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut