467 conductors estan a la presó per delictes de trànsit a Catalunya

El tipus de delicte més freqüent és no portar el permís i, en segon lloc, conduir sota la influència de l'alcohol o les drogues

Actualitzat

A Catalunya hi ha 467 conductors que estan a la presó per un delicte de trànsit. És una xifra que es manté en els últims anys. I són un 4% del total de presos.

Pel que fa al tipus de delicte, el més freqüent és conduir sense permís. Representa el 53% del total de delictes relacionats amb el trànsit.

En segon lloc, hi ha la conducció sota la influència de l'alcohol o les drogues: un 20%.

I en tercer, amb un 16%, hi ha la conducció temerària.

 

 

A la presó, els reclusos per un delicte de trànsit segueixen una formació perquè canviïn les actituds davant del volant i evitar que reincideixin.

Kevin Vila està al Centre Penitenciari de Quatre camins per haver comès repetidament un delicte contra la seguretat viària:

"Jo m'havia tret el carnet, però per diverses infraccions em van eliminar els punts i, clar, em vaig tirar uns 5 anys circulant sense punts i va ser com 5 o 6 vegades que la policia em va avisar. Em va multar. Vaig tenir judici. El jutge em va dir que no em volia multar més i que havia d'anar a la presó."

En Juan José Requena també està a la presó perquè la policia el va enxampar conduint begut en múltiples ocasions:

"Cada cop que em paraven jo anava begut. Doncs arriba un moment que em van retirar el carnet. Em van dir: No és que vagis begut és que has passat la taxa. Imagina't que hagués passat alguna cosa? Que hagués atropellat un nen o hagués tingut un accident greu, un mort. Això sí que és una condemna per a tota la vida."

 

Aquests interns segueixen uns cursos que els fan empatitzar amb les víctimes d'accidents i prenen consciència del que suposa tenir una conducta de risc al volant.

Les mesures alternatives a la presó són els treballs per a la comunitat o bé les multes. El Kevin va arribar a pagar 10.000 euros en sancions per conduir sense punts:

"Jo no pensava que pogués acabar a la presó. Ha estat una cosa que realment m'ha ensenyat que hi ha unes conseqüències, hi ha unes normes i s'han de seguir aquestes normes."

 

 

Les condemnes pels delictes contra el trànsit superen de mitjana els dos anys. El pas per la presó té els seus resultats. Així ho explica Amand Calderó, secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima:

"En aquests moments, 8 de cada 10 interns no tornen a reincidir. Això és una dada positiva. Hi ha un 20% de reincidència. De totes maneres, el nostre gran objectiu és que els programes d'intervenció que duem a terme als centres penitenciaris aconsegueixin reduir i, si pot ser, eliminar aquesta reincidència."

Kevin Vila:

"Estic molt penedit, la veritat. Estic desitjant poder sortir i tenir les coses en regla i poder estar tranquil."

Juan José Requena:

"Aquest curs t'ajuda a dir: S'ha acabat! Ara començaré una nova vida."

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut