Imatge d'arxiu d'obra pública a Barcelona
Imatge d'arxiu d'obra pública a Barcelona.
Barcelona

20.000 catalans perdran la feina a causa de la retallada d'inversions de Foment en obra pública

El sindicat CCOO ha alertat que, el 2011, uns 20.000 treballadors catalans perdran la feina a causa de la retallada del govern en la inversió en obres públiques. Aquesta pèrdua d'ocupació, segons el sindicat, pot enfonsar encara més el sector de la construcció, dedicat en gran part a les obres públiques després de la crisi en la venda d'habitatges.

Actualitzat
Uns 20.000 catalans perdran la feina el 2011, a causa de la retallada en la inversió en obres públiques aplicada pel govern espanyol i la Generalitat de Catalunya, segons CCOO de Catalunya. El sindicat ha informat que per cada milió d'euros que s'inverteixen en obra pública es generen 15 llocs de treball. Això suposa una pèrdua de 15.000 llocs de feina davant la retallada de 100 milions d'euros anunciada pel Ministeri de Foment. La xifra de pèrdua d'ocupació s'incrementa, segons el sindicat, amb les retallades de la Conselleria de Política Territorial i Obres Públiques, unes 5.000 places d'ocupació menys. Per això, han demanat una reunió amb Joaquim Nadal perquè s'especifiqui quines obres públiques es veuran afectades per l'estalvi.

La crisi del sector de la construcció

Un estudi laboral de CCOO realitzat durant els anys 2008 i 2009 a Catalunya demostra com en pocs anys hi ha hagut un fort increment de la desocupació en la construcció. Durant aquests anys, es van perdre 119.400 llocs de treball i la taxa d'atur va passar del 4,7% el 2006 al 23,6% el 2009.

L'estudi diu que s'ha passat de construir 131.500 habitatges el 2006 a només 16.600 el 2009. Fet que suposa una pèrdua d'activitat del 90%. Després de la crisi de venda d'habitatges, la majoria dels treballadors del sector de la construcció s'han especialitzat en obra pública, i és per això que la retallada del govern en infraestructures públiques pot enfonsar encara més aquest sector. Segons CCOO, la construcció ha de corregir desequilibris i dedicar-se a nous àmbits com la rehabilitació d'edificis o el manteniment d'infraestructures.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut