Girona

127 anys de presó per al zelador del geriàtric d'Olot per l'assassinat d'onze ancians

L'Audiència de Girona ha condemnat a 127 anys i sis mesos de presó Joan Vila, el zelador de geriàtric La Caritat d'Olot per l'assassinat d'onze avis amb traïdoria (tres d'ells, també amb acarnissament). El geriàtric La Caritat haurà de fer front a una indemnització de 369.000 euros.

RedaccióActualitzat
L'Audiència de Girona ha condemnat a 127 anys i sis mesos de presó Joan Vila, el zelador de geriàtric La Caritat d'Olot. La sentència arriba després que la setmana passada el jurat popular format per cinc homes i quatre dones el considerés culpable de l'assassinat d'onze avis amb traïdoria (tres d'ells, també amb acarnissament). El jurat no es va creure que Vila matés els ancians per pena.

La sentència recull fil per randa el veredicte del jurat popular i conclou que en els tres darrers crims Vila va actuar amb molta crueltat fent patir les víctimes obligant-les a engolir lleixiu o àcid. Només en el cas de Paquita Gironès, l'última víctima del zelador, que va destapar la sèrie de crims, s'imposa la pena màxima de vint anys i deu mesos, ja que es declara provat l'agreujant de traïdoria i crueltat, i no es té en compte l'atenuant molt qualificat de confessió. En la resta d'assassinats, les penes oscil·len entre els deu i els tretze anys de reclusió. Els casos en què la confessió s'ha considerat com un atenuant fan que la condemna inicial demanada pel fiscal, de 194 anys de presó, s'hagi quedat en 127.

El zelador, que ara té 47 anys, estarà un màxim de 40 anys a presó i li aplicaran els beneficis penitenciaris a la pena global. Això farà que trigui més a sortir de la presó. A més, se li prohibeix acostar-se a menys de cent metres o comunicar-se amb cap dels familiars de les víctimes durant un període de deu anys.

Les indemnitzacions sumen 369.000 euros i el jutge també en responsablitiza el geriàtric La Caritat, basant-se en l'article del Codi Penal que estableix que també són responsables civils subsidiàries les persones jurídiques titulars d'un establiment on algun empleat hagi comès un delicte. El geriàtric farà front a aquesta indemnització a través de la seva assegurança. Les famílies rebran entre 6.000 i 39.000 euros, en funció del grau de vinculació amb la víctima.

l tribunal desestima l'eximent d'alteració psíquica, ja que argumenta que, encara que Joan Vila pogués tenir algun trastorn de personalitat, com autoestima baixa o obsessió, això no li va minvar la capacitat de percepció de la realitat. L'advocat de Vila no ha descartat presentar recurs, tot i que aquesta és una decisió que encara no s'ha près.

La sentència posa punt final al procés contra un dels assassins en sèrie més amb més crims de la història del país.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut