Cartell del Festival de Cinema de Sitges 2019, inspirat en "Mad Max"
Cartell del Festival de Cinema de Sitges 2019, inspirat en "Mad Max"

10 pel·lícules del Festival de Sitges que et poden sorprendre

Sitges es converteix durant onze dies en l'aparador del cine fantàstic més divers i transgressor amb 170 films programats a les pantalles

Ismael MartínActualitzat

El 52è SITGES Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya mostra amb orgull la seva inabastable programació, per consolidar-se com a referència del cine de gènere a nivell mundial.

Aquest any ha reduït en 30 pel·lícules la seva oferta, però qui vulgui cruspir-se tot el certamen ha de saber que li serà literalment impossible. 170 pel·lícules formen aquesta edició, repartides en infinitat de seccions i amb 5 pantalles fixes d'exhibició.

Només la màxima secció oficial a concurs està formada per 35 pel·lícules, una xifra elevadíssima, difícil de trobar a cap altre festival del món.

Durant 11 dies tota la vila de Sitges viurà sota la influència de l'univers de "Mad Max" i amb una desfilada del millor cine de gènere del moment. Una edició molt heterogènia, transgressora, amb moltes obres debutants i una destacada presència de directores i actrius.

Hi ha fins a 20 títols dirigits per dones i "això fa 10 anys era totalment impensable" assegura Àngel Sala, director del festival.

El fantàstic es permet, com cap altre gènere, forçar els límits de la realitat i transgredir a partir de la concepció més àmplia, oberta i heterodoxa del gènere, deixant-se endur per la imaginació i múltiples gèneres com la ciència ficció, el terror, la intriga, l'imaginari zombi, l'animació... i també a partir de les últimes tendències del fantàstic.

I amb un ampli ventall que va de les aproximacions de direcció i concepció més d'autor fins a les més festives i populars.

 

Aquesta edició no registra una nòmina de convidats tan cridanera com la dels dos últims anys, però comptarà amb la presència d'actors com Sam Neill (que rebrà el màxim guardó honorífic), Maribel Verdú, Javier Botet o Asia Argento. I amb directors com Pupi Avati o Charles Brand. Tots rebran premis en el marc del certamen.

I sense guardó, però amb pel·lícula sota el braç, Aaron Paul, Nikolaj Coster-Waldau, Olga Kurylenko, Belén Cuesta, Aura Garrido, Luis Tosar, Marta Etura, Francesc Orella, Ivan Massagué, Imanol Arias, Gaspar Noe o Johnnie To, entre d'altres.

Per qui vulgui estalviar-se bussejar entre la voràgine de propostes, aquí van 10 pel·lícules que poden marcar aquest Sitges 2019:

"EN LA HIERBA ALTA"

Dirigida per Vincenzo Natali


L'arrencada del festival corre a mans d'aquesta producció de Netflix, basada en un relat curt d'Stephen King i el seu fill, i amb presència del director i l'actor Patrick Wilson, que rebrà el Premi Màquina del Temps (el dijous 3, a les 19.00, a l'Auditori). Personatges atrapats dins un camp immens d'herba, molt alta i gens innocent.

 

"EL CAMINO: A BREAKING BAD MOVIE"

Dirigida per Vince Gilligan


Més enllà de l'spin off "Better call Saul", l'univers Breaking Bad segueix viu i ara amb pel·lícula pròpia. Segueix les aventures de Jesse Pinkman just després de caure el teló de la sèrie. El mateix Aaron Paul la presentarà en persona.


"EL FARO"

Dirigida per Robert Eggers


Ens va posar els pèls de punta amb el seu debut, que inagurava el Sitges 2015, "The witch", i ara, Eggers ens trasllada a un far remot, al segle XIX. Una història de reclusió, bogeria, al·lucinacions, fantàstic blanc i negre, visió autoral i Willem Dafoe i Robert Pattinson estel·lars.


"SUICIDE TOURIST"

Dirigida per Jonas Alexander Arby


Nikolaj Coster-Waldau, el Jamie Lannister de "Joc de Trons", protagonitza, de forma molt continguda i patint una crisi existencial, aquest drama misteriós, amb el sentit de la vida i la mort com a rerefons i hotels ben diferents als que coneixem.


"VENTAJAS DE VIAJAR EN TREN"

Dirigida per Aritz Moreno

 

Inclassificable, fosca i pertorbadora òpera prima d'aquest donostiarra, amb Luis Tosar, Pilar Castro, Ernesto Alterio, Belén Cuesta i Macarena García. Trens, psiquiatres, transtorns de personalitat, malalts paranoics, altes dosis de provocació  i el Quim Gutiérrez més caní i animal.


"PARADISE HILLS"

Dirigida per Alice Waddington

 

Un altre debut amb direcció basca (fa servir nom artístic), estimulant i molt personal. Aquesta coproducció catalana, d'ambició internacional (Milla Jovovich...) és tot un manifest fílmic feminista amb un paradís aparent, una residència de luxe on famílies burgeses envien les filles per convertir-les en dones suposadament perfectes.


"AMIGO"

Dirigida per Óscar Martín


I encara un tercer debut espanyol a competició. Relacions d'amistat inquietants, enverinades i homicides, amb Javier Botet com a protagonista i que rebrà premi honorífic del certamen.


"THE WILD GOOSE LAKE"

Dirigida per Diao Yinan

 

Cinema noir, llums de neó, pluja incessant, formes estilitzades, ritme frenètic i paraigües transparents com a arpa inesperada. Aquest film xinès va enlluernar a Tarantino al Festival de Cannes. Diuen que es va posar dempeus per aplaudir-la.


"COLOR OUT OF SPACE"

Dirigida per Richard Stanley

Un dels relats més emblemàtics de Lovecraft (un meteorit s'estavella prop d'una granja alliberant un organisme extraterrestre) arriba al cine amb Nicolas Cage com a protagonista.


"LEGADO DE LOS HUESOS"

Dirigida per Fernando González Molina

 

Segon lliurament de la trilogia negra del Baztan, de l'escriptora Dolores Redondo. Amaia Salazar ha de resoldre ara una vertiginosa investigació relacionada amb el suïcidi de diversos presos.

 

ARXIVAT A:
Cinema
Anar al contingut