Una dona mira al buit des del balcó de casa seva, a Irpín (Luis de Vega)

10 imatges de 100 dies d'invasió russa a Ucraïna: setges, massacres i destrucció

El periodista Luis de Vega ha seguit la invasió russa d'Ucraïna des del començament i ha retratat l'empremta que ha deixat la guerra a localitats com Butxa, Irpín o Kíiv

RedaccióActualitzat

La invasió russa d'Ucraïna aquest divendres compleix 100 dies. La guerra a Ucraïna va començar el 24 de febrer quan el president rus, Vladímir Putin, va llançar un atac coordinat en diversos fronts i el bombardeig de diverses ciutats ucraïneses. Començaven mesos de setges, ocupacions, bombardejos, avanços i replegaments, en una guerra de desgast que encara dura.

El reporter Luis de Vega ha seguit el conflicte des del començament i ha estat testimoni de la lluita i el patiment de la població en ciutats ocupades per les tropes russes, com Butxa o Irpín, i també del setge a la regió de Kíiv.

El conflicte ja ha costat la vida a 34.000 persones (4.000 civils i 30.000 soldats) i ha fet que 14 milions de persones, una quarta part de la població ucraïnesa, hagin hagut de fugir de casa seva.

Aquesta és la tria que ha fet Luis de Vega de 10 imatges de l'horror que ha deixat al seu pas més de tres mesos de guerra a Ucraïna:

La catedràtica Anna Starovstenko, de 73 anys, va aguantar al seu pis d'Irpín el mes d'ocupació russa. El seu cor, però, es va parar un mes després que aquesta ciutat propera a Kíiv fos alliberada (Foto: Luis de Vega).


Un projectil sense detonar espera que el recullin en un carrer d'Irpín, poc després del replegament de les tropes russes. Als sapadors els espera molta feina, tant per desminar com per recollir els milers d'artefactes, bales, míssils i tota mena de munició que ha quedat sense explotar i que suposen un greu perill per a la població (Foto: Luis de Vega).


La Natàlia treu el cap des del balcó de casa seva, al tercer pis d'un edifici d'Irpín. Així és com l'ha trobat després que al març marxés a buscar refugi a una zona més segura del país. Tant l'edifici com casa seva, com centenars d'altres immobles en aquesta localitat, estan totalment destruïts per l'acció dels combats (Foto: Luis de Vega).


Una dona explica, a la porta de casa seva, l'infern que ha viscut durant el bombardeig d'una columna russa al carrer de l'estació on viu (Foto: Luis de Vega).


Un cadàver estès en un carrer de Butxa, tres dies després de la sortida de les tropes russes que van ocupar durant un mes aquesta localitat als afores de Kíiv  (Foto: Luis de Vega).


Aquest és un dels pisos que van ocupar, segons els veïns, els comandaments de l'exèrcit rus durant el mes d'ocupació de Butxa. Està situat al carrer Vablunska, el mateix on van aparèixer molts cadàvers estesos per terra els dies posteriors a la retirada de les tropes russes d'aquesta localitat situada als afores de Kíiv (Foto: Luis de Vega).


Un militar ucraïnès s'acosta a inspeccionar les restes d'un tanc destruït al carrer de l'estació de Butxa. Aquest carrer, batejat després com l'avinguda dels tancs, va ser un dels primers llocs per on van intentar acostar-se a Kíiv les tropes russes.

Aquí van patir un intens bombardeig i en aquest carrer hi ha hagut, durant setmanes, desenes de vehicles i carros de combat russos totalment destrossats. La imatge es va convertir en un dels símbols de fracàs del Kremlin en el seu intent de conquerir la capital ucraïnesa (Foto: Luis de Vega).


Aquest bosc acollia un gran campament de les tropes del Kremlin, entre les localitats de Butxa i Vorodianka, als afores de Kíiv, fins que van ser bombardejats per l'exèrcit ucraïnès la nit del 27 de març (Foto: Luis de Vega).


Un nino amb gorra de plat, màscara antigàs i telèfon presideix el punt de control que hi ha a l'entrada de la zona d'exclusió de Txernòbil (Foto: Luis de Vega).


Una nena s'acosta per tocar un tanc rus destruït que les autoritats de Kíiv han posat a mode d'exposició en una plaça al centre de la capital i que els últims dies desperta l'interès i la sorpresa de molts ciutadans (Foto: Luis de Vega).

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut