Dibuix dels usos del futur parc de la Colònia Castells

10.000 metres quadrats de zona verda a l'antiga Colònia Castells de Barcelona

L'Ajuntament començarà les obres a partir del 2022 i es mantindran 11 cases situades al passatge de Piera per posar en valor la memòria històrica del recinte

L'Ajuntament de Barcelona ha anunciat la urbanització d'un parc de 10.000 metres quadrats dins del projecte de transformació urbanística de la Colònia Castells, un dels referents històrics del districte de les Corts. Estarà delimitat pels carrers Entença, Taquígraf Serra, Equador i Montnegre.

Amb una gran plaça central i horts urbans comunitaris, el projecte inclou una gran pèrgola amb plaques fotovoltaiques que seguirà el traçat dels antics carrers de la colònia. També es mantindran 11 cases situades al passatge de Piera, i es posarà en valor la memòria històrica del recinte i els usos que havia tingut.

Plànol del futur parc de Colònia Castells, al barri de les Corts de Barcelona (Ajuntament de Barcelona)

Mentrestant, es continua avançant en el procés d'expropiació i reallotjament d'una part dels veïns afectats. Les obres tindran un pressupost d'uns 3.000.000 d'euros, començaran el març del 2022 i s'allargaran un any.
 

Amb aquest tràmit es vol fer un pas important cap a la culminació del pla urbanístic de la Colònia Castells, projectat fa 18 anys sota el govern municipal de Joan Clos. Les obres també preveuen la creació de nous habitatges i equipaments.

L'antiga fàbrica Castells és de les poques colònies industrials que es van establir dins de la ciutat de Barcelona (Albert de la Hoz)


Preservació de la memòria històrica

Una de les actuacions importants que es faran en el marc del projecte de transformació urbanística és la conservació d'una part dels habitatges de l'antiga colònia industrial, la fàbrica Castells, cosa que permetrà donar més valor a la memòria històrica del recinte i els usos que havien tingut.

Construïda entre el 1923 i el 1928, va ser de les poques colònies obreres que es van fer dins de Barcelona, formada per unes dues-centes cases baixes.

En aquestes casetes s'hi preveu ubicar instal·lacions de servei de la zona verda i dels horts urbans, i seran un espai d'ús pel barri amb altres activitats que es concretaran una vegada rehabilitades.


Avança el procés d'expropiació

Paral·lelament, l'Ajuntament continua avançant en el procés d'expropiació i reallotjament de part dels veïns afectats. El març passat van començar els treballs per definir les actuacions a fer amb els ocupants dels blocs de pisos situats entre els números 250 i 282 del carrer Entença i diverses finques de la part superior del carrer Montnegre. En aquestes finques hi viuen 31 famílies, i està previst que els terrenys que quedaran es destinin en el futur a habitatge de titularitat pública.

El 2020 el consistori va començar a enderrocar les casetes del passatge de Piera. Com que ja feia molts anys que la colònia estava afectada pels plans urbanístics, els immobles s'havien anat degradant. Altres veïns es van oposar als trasllats i van formar l'associació Salvem la Colònia Castells.

El director Xavier Artigas va registrar al documental "No-res: vida i mort d'un espai en tres actes" els darrers dies de la Colònia Castells abans de la primera fase d'enderrocament.

La previsió del govern municipal és poder efectuar les indemnitzacions per les expropiacions a finals d'any i enllestir la penúltima fase de les expropiacions de la Colònia Castells: només quedaran pendents els edificis del carrer Gelabert 2-4, i 6 i d'Entença 239-245.

Vista aèria de la zona delimitada pels carrers Entença, Taquígraf Serra, Equador i Montnegre
ARXIVAT A:
Urbanisme
Anar al contingut