Del 8 al 12 de juny, Barcelona

Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona

La 24 edició de la mostra segueix apostant per la promoció i difusió del treball de les cineastes en particular i de la cultura de les dones en general. Aquesta setmana trobareu documentals dins els cicles "Dones en lluita" i "Panorama" de la programació de "La Mostra a la Filmoteca" i les sessions de "Cinema fora de lloc".

La 24a. edició de la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona intensifica la seva proposta cinematogràfica els mesos de juny i juliol. Del 8 al 12 de juny, presenta La Mostra a la Filmoteca, en què les projeccions s'agrupen en tres cicles: "Dones en lluita", "Panorama" i "Chantal Akerman".

La Mostra dedica el cicle Dones en lluita a una tradició cinematogràfica i política que s'ha fet ressò de l'activisme a favor del reconeixement de la llibertat femenina en totes les seves expressions. Les quatre sessions dedicades a aquest tema ens porten des de les sufragistes al feminisme de l'anomenada "segona onada", fins a arribar a les actuals lluites.

A la primera sessió, dijous 8 de juny, a les 20.00, es podrà veure "Make More Noise! Suffragettes in Silent Film", una recopilació de films muts que indaga en la representació cinematogràfica de les primeres dones sufragistes.

La segona sessió estrena Arreta, un documental que recull l'experiència de reconstrucció del cos d'Ainhoa Irueta, després d'un càncer, i l'elaboració del dol de les seves realitzadores després de la mort de Mireia Gascón, que va ser una de les directores de la mostra i va participar activament en la filmació d'aquest film. Arreta es presenta per primera vegada al públic i la sessió comptarà amb la presència de les directores, María Zafra i Raquel Marques. Serà dijous 9 de juny, a les 20.00.

El cicle inclou, també, l'activisme fílmic de les dones palestines. Divendres 10 de juny es projecten dos treballs. Per realitzar In the imatge : Palestinian Women Capture the Occupation, es van subministrar càmeres de vídeo domèstiques a un seguit de dones palestines perquè enregistressin abusos en matèria de drets humans que es cometen als territoris ocupats de Palestina. Cada ciutadana, malgrat posar en risc la seva vida i la de les seves famílies, va fer de periodista i va donar veu a la seva experiència mitjançant l'ús del vídeo com una eina beneficiosa de l'activisme de la no-violència. Al curtmetratge Women in sink, Iris Zaki filma a la seva perruqueria de Haifa les converses amb les seves clientes mentre els ensabona els cabells. La perruqueria esdevé un espai de llibertat on les dones –àrabs i  jueves– expressen el seu punt de vista sobre la política, la història i l'amor.

L'última sessió de "Dones en lluita", diumenge 12 de juny a les 19.00, ofereix una sessió triple: La donna nella Resistenza (1965), protagonitzat per diverses dones que van participar en la Resistència italiana durant la Segona Guerra Mundial; La lotta non é finita testimonia els moments de lluita, reflexió i debat del moviment feminista durant els anys 70, i Lina Mangiacapre, un homenatge a l'artista i feminista napolitana. La presentació anirà a càrrec de Paola Paoli, directora de Laboratorio Immagine Donna a Florència.

Dins el cicle Panorama, la mostra programa algunes novetats que destaquen per les narratives sorgides d'escriptures singulars i sovint des d'una particularíssima posada en escena plena d'estranyesa. Heart of a Dog, de Laurie Anderson, explora les interseccions de llenguatges des de diferents estètiques visuals, sonores, poètiques, filosòfiques, pictòriques i fotogràfiques. Està programat dissabte 11 de juny a les 22.00.

Diumenge 12 de juny es projecta Un jour Pina a demandé, de Chantal Akerman, a la plaça Salvador Seguí, a les 22.00. Forma part de Cinema fora de lloc, sessions a l'aire lliure gratuïtes.

 

 

Més informació sobre el documental a Catalunya
tv3.cat/documentals 
Subscriu-te al butlletí   
documentals@ccma.cat

 

 

Anar al contingut