Dijous 17, a les 19.30, Cinemes Girona, Barcelona

Estrena d'"El grup"

Gustavo Vizoso se centra en l'impacte de l'atur de llarga durada en les persones, una situació que ell mateix va patir durant més de quatre anys. Dijous 17 estrena el seu treball "El grup". La projecció anirà seguida d'una taula rodona amb l'ideòleg del projecte, el doctor Josep Moya, l'antropòleg Ángel Martínez i alguns dels protagonistes del film. L'Observatori de Salut Mental de Catalunya presenta aquest documental per difondre el resultat d'un estudi sobre l'impacte de la crisi econòmica en la població.

Durant més de quatre anys, del 2010 al 2014, Gustavo Vizoso va estar a l'atur. Van ser uns anys de precarietat, limitacions i patiment que ell mateix qualifica d'"infern" i "càstig". Durant aquell període, va anar a teràpia amb el doctor Josep Moya. Quan ja tenia en ment realitzar un documental sobre la precarietat a partir d'una família en perill de desnonament, el doctor li va proposar fer una peça de cinc minuts sobre el grup d'acció social promogut per l'Ajuntament de Barcelona on vuit parats es reunien cada quinze dies amb ell i l'assistenta social Núria Hernández per parlar sobre la seva situació i buscar solucions.

La proposta es va convertir en "El grup", un documental que mostra com un grup de persones parades de mitjana edat es reuneixen per iniciativa de Serveis Socials del barri de Sant Antoni de Barcelona i l'equip clínic CIPAIS. A través de diverses trobades, les persones que en formen part parlen sobre les seves vivències i el seu malestar per la situació que els ha tocat viure, reflex d'una societat en crisi, i milloren així la seva situació emocional. A partir de les seves experiències, "El grup" esdevé la veu de milions de persones a l'atur d'Espanya.

Dijous, 17 de març, "El grup" s'estrena als Cinemes Girona de Barcelona, a les 19.30. Després de la projecció hi haurà un col·loqui amb el director, Gustavo Vizoso, l'ideòleg del projecte, el doctor Josep Moya, l'antropòleg Ángel Martínez i alguns dels seus protagonistes. Dissabte 19 s'estrenarà a Madrid i, posteriorment, es projectarà a Europa, els Estats Units i el Canadà. La setmana passada es va preestrenar a CineBaix de Sant Feliu de Llobregat.

 

Sinopsi
Vuit parats de llarga durada s'han reunit durant un any, cada quinze dies, buscant solucions a la seva situació. Sota el paraigua de l'Ajuntament de Barcelona i la tutela del doctor Josep Moya, l'experiència ha estat un èxit. La meitat dels membres del Grup d'Acció de Sant Antoni tenen feina. El grup ara és una vocalia de l'Associació de Veïns anomenada GLAS. Es reuneixen cada setmana.

 

 

 

 

El documental està basat en un estudi sobre l'impacte de la crisi econòmica en la salut mental de la població i està proposat pel doctor i psiquiatre Josep Moya des de l'Observatori de Salut Mental Comunitària de Catalunya, que arriba a dues conclusions principals. La primera, que el significat d'un atur de llarga durada per a persones de més de quaranta anys està associat a la pèrdua (de la feina, la casa, la parella i els amics). La segona, que, per suportar la precarietat en què aquestes persones es troben, és indispensable tenir una xarxa social.

 

Festivals
Festival Internacional de Cinema de Singapur


Fitxa tècnica
Direcció, producció, fotografia, so i muntatge: Gustavo Vizoso
Assessorament de continguts: Ricardo Íscar
Una coproducció entre Gustavo Vizoso i la Fundació Parc Taulí


Gustavo Vizoso, director
Filmografia
2014 "La lluita" (Medimed, Tetraktys Films-distribuïdora-, PressTV i Ammal Popular Film Festival)
2012 "La professora i l'alumne"
2011 "Parkour"
2009 "L'últim contacontes"
2007 "Germans Mseya"

 

Més informació sobre el documental a Catalunya
Web Documentals TV3 
Subscriu-te al butlletí   
documentals@ccma.cat

 

 

Anar al contingut