De l'11 al 15 de maig, MACBA, CCCB, Germanetes i Cinemes Texas, Barcelona

BccN, Barcelona Creative Commons Film Festival

Durant cinc dies, el BccN, el primer festival de cinema en llicències Creative Commons (CC), ofereix un espai de reflexió i diàleg sobre el més viu de l'audiovisual, el cinema i la cultura lliure. A la graella, de més de 600 minuts de pel·lícules, documentals i curtmetratges amb llicències lliures, es podran veure treballs de producció catalana, com "Tarajal" i "No estem sols", amb la presència dels seus directors.

BccN, Barcelona Creative Commons Film Festival celebra la setena edició de l'11 al 15 de maig a Barcelona. El festival ha esdevingut un referent en la promoció i la defensa de la cultura lliure en el món audiovisual que ha generat una xarxa de més de 17 festivals d'àmbit internacional (Mèxic DF, Lima, Bogotà, Medellín...). Aquest any, l'objectiu del certamen és doble: portar a la ciutat el millor cinema i audiovisual creat amb llicències lliures i potenciar un espai de diàleg, coneixement i defensa de la cultura lliure des de l'audiovisual. També ofereix tallers i col·loquis a càrrec de referents del sector.

En aquesta edició, el festival proposa reflexionar sobre les dues cares de la moneda de la lliure circulació de persones a Europa: d'una banda, el tràfic de persones i el drama dels immigrants i refugiats; de l'altra, el turisme massiu i la conseqüent transformació de l'espai públic i la vida quotidiana a ciutats com Barcelona. La pel·lícula Nice Days, de Roger La Puente, inaugura el festival dimecres 11 de maig als Cinemes Texas. Hi haurà un col·loqui amb el director i Syu Win, protagonista del film, que es va dedicar professionalment al tràfic il·legal de persones entre fronteres.

En aquest itinerari es projecta el documental Tarajal, de Metromuster, que investiga la mort d'almenys 15 persones en l'intent de travessar la frontera entre Espanya i el Marroc el 6 de febrer del 2014 a la platja del mateix nom. En Afdal / Abdalá, Albert Khun apropa la tensa relació entre el Sàhara Occidental i el Marroc. David Varela dóna una visió de la història del soldat israelià Gilad Shalit, capturat el 2006 per milicians de Hamas i mantingut presoner durant cinc anys fins a la seva alliberació a canvi de 1.027 presoners palestins, en Freedom to kill the other's children.

A l'itinerari de cultura i poder popular es posa èmfasi en el valor social de la memòria històrica i popular i el seu pes simbòlic. S'hi projecten les produccions catalanes El ball del VetlatoriSomonte, los puños en la tierra, No estem sols, Animalització i Les dones sàvies de Somonte.

Del patrimoni popular al digital: Matthias Fritsch presentarà The story of technoviking, el documental derivat del mem basat en un vídeo viral d'un home al Fuckparade de Berlín l'any 2000. Remescles, reinterpretacions i demandes judicials darrere un fenomen d'internet que ha produït un documental finançat amb una campanya de micromecenatge.

Paral·lelament, s'ha organitzat un taller a l'assessoria legal en llicències lliures, amb la col·laboració del Col·lectiu Ronda i la participació d'un especialista en propietat intel·lectual i dret informàtic.

Com cada any, les activitats del festival són de lliure accés fins a completar aforament, algunes de les quals requereixen inscripció prèvia.

A continuació us facilitem una agenda dels documentals que trobareu a BccN.

 

DIMECRES 11 DE MAIG

Nice Days, 20.00, Cinemes Texas
 

 

DIJOUS 12

El ball del Vetlatori,  20.00, Espai Germanetes

Somonte, los puños en la tierra,  21.30,  Espai Germanetes

 

DIVENDRES 13

Sessió doble amb Les dones sàvies de Somonte i Animalització, 17.00, MACBA

The story of technoviking, 18.30, MACBA

 

DISSABTE 14 DE MAIG

Projeccions i debat posterior "Fronteres tancades als migrants?", a les 21.30
Sessió doble amb Afdal / Abdalá i Freedom to kill the other's children, 19.00, MACBA

Tarajal, 20.00, MACBA

 

DIUMENGE 15 DE MAIG

No estem sols, 17.00, MACBA

 

 

Més informació sobre el documental a Catalunya
tv3.cat/documentals 
Subscriu-te al butlletí   
documentals@ccma.cat

 

 

Anar al contingut