TV3, mitjà oficial del DocsBarcelona que comença demà

Demà s'inaugura el Festival Internacional de Cinema Documental de Barcelona, que enguany arriba a la vintena edició. Un any més, TV3 participa activament en aquest esdeveniment que se celebrarà del 18 al 28 de maig.

La 20a edició del Festival Internacional de Cinema Documental de Barcelona, del qual TV3 torna a ser mitjà oficial, s'enceta demà amb una cerimònia d'inauguració que se celebrarà a les 19.30 a l'Aribau Multicines i que serà presentada per Roger de Gràcia, director i presentador del programa "Estat de Gràcia", de Catalunya Ràdio.

Aquest serà el tret de sortida del DocsBarcelona d'enguany que, per celebrar el seu vintè aniversari, dobla la seva durada, incrementa la seva secció oficial, amplia el seu palmarès i també el seu abast territorial. Així, del 18 al 28 de maig, el festival oferirà 94 pel·lícules de 30 països que es podran veure als seus espais habituals -el CCCB, els cinemes Aribau Multicines i Aribau Club, l'Antiga Fàbrica Damm i la Llibreria Altaïr-, als quals se sumen set noves seus a Berga, Granollers, Manresa, Vilafranca del Penedès, Sabadell, Badalona i la Garriga.

Com a mitjà oficial del festival, TV3 en patrocina el premi principal, el Premi DocsBarcelona-TV3 a la Millor Pel·lícula Documental.

Per altra banda, el dimarts 23 de maig, coincidint amb la celebració del festival, el programa "Sense ficció" traslladarà el seu plató al Teatre CCCB, des d'on s'emetrà una nit especial, amb l'emissió del documental "Veritats de mentida", dirigit per Montserrat Besses i, posteriorment, el debat interactiu "Veritats compartides". A més, el director del programa, Joan Salvat, formarà part del jurat de l'edició d'aquest any del festival.

TV3 també ha col·laborat en la producció del documental "La Chana", de Lucija Stojevic, que es projectarà a la gala de cloenda i posarà el punt final al DocsBarcelona. Aquesta producció catalana, reconeguda amb el Premi del Públic IDFA 2016 (Festival Internacional de Documentals d'Amsterdam), ens acostarà a la figura de la "bailaora" Antonia Santiago Amador, més coneguda com la Chana.

El DocsBarcelona, organitzat per Parallel 40, s'ha consolidat com un dels festivals i mercats de documentals més importants dels que se celebren al sud d'Europa. Amb un apartat dedicat a la projecció de documentals i un altre dirigit específicament a la indústria audiovisual, s'ha convertit en el tercer mercat de finançament de projectes documentals més seguit del món.

La programació d'aquesta edició té un to molt coral que aborda històries dels cinc continents amb una ampli ventall de temàtiques. La Secció Oficial inclourà 38 títols a competició, distribuïts en tres seccions: Panorama, una selecció dels documentals més recents i rellevants de l'escena internacional; Latitud, reservada a produccions d'Espanya, Portugal i Amèrica Llatina, i What the Doc?, una nova finestra per a títols més arriscats i innovadors.

Gràcies al compromís dels documentalistes, el festival s'acostarà amb una nova mirada als conflictes de Colòmbia, Síria o Somàlia, al rerefons de dos casos judicials que han colpit el món, a les fàbriques tèxtils de l'Índia o a les noves veus del periodisme d'investigació. A més, també tindran un pes important en el gruix de la programació els documentals dirigits per dones, els documentals que reflexionen sobre l'educació i la criança o alguns dels títols imprescindibles de l'any sobre medi ambient i ecologia. Tots són testimonis d'un món que se'n va i d'un que tot just arriba, on els realitzadors posen la càmera per captar aquest moment de transició global i obrir el debat social.

tv3.cat/documentals