"Trinxeres", al 33

Demà, a les 22.00, el canal 33 emetrà el programa "Trinxeres", que recorre l'últim gran front de la Guerra Civil a Catalunya. Vuitanta anys després, tres amics viatgen a peu pels 350 quilòmetres d'aquest front bèl·lic: els periodistes Carles Costa, Eloi Vila i Marc Juan.

El 33 recupera, cada divendres al vespre, els vuit capítols d'aquest programa que es va emetre a TV3 entre el febrer i el març de l'any 2017 amb una audiència mitjana de 234.000 espectadors. La valoració qualitativa dels espectadors al panel GFK va ser d'un 8.3 sobre 10 i el 93.3% el van considerar de molta qualitat.

La primavera del 1938, dos anys després de l'esclat de la guerra, l'exercit franquista va arribar al mar amb l'ocupació́ de Vinaròs i va dividir el territori de la República en dues parts. Catalunya va quedar aïllada i s'hi va estabilitzar una línia defensiva que seguia la frontera natural dels rius Noguera Pallaresa, Segre i Ebre: l'últim gran front de la Guerra Civil a Catalunya. En aquests 350 quilòmetres, entre Esterri d'Àneu i Sant Carles de la Ràpita, hi va haver centenars de batalles, milers de morts i moltes històries humanes que van quedar enterrades a les trinxeres.

Milers de joves hi van deixar la vida, abatuts pel foc dels morters, l'aviació́ i les bales. En un instant, van dir eadeu als fills, a la dona, als pares, als germans, als amics, a la parella, a la joventut, als somnis i a les il·lusions. I després, es va imposar la por, l'oblit, els crits dels vencedors i el silenci dels vençuts.

Vuitanta anys després, en Carles, l'Eloi i en Marc recorren a peu els 350 quilòmetres d'aquest front bèl·lic. Durant el viatge, descobriran què queda d'aquell front en el territori i entre la seva gent. El punt de partida serà̀ el front del Pallars, des del port de la Bonaigua fins a la serra de Sant Corneli, al costat de Tremp. El recorregut continuarà̀ cap al Montsec i Balaguer, pel front del Segre fins a Seròs. I a les Terres de l'Ebre, visitaran els escenaris de la batalla de l'Ebre i arribaran fins al tram baix del riu, fins al Delta. A més, en els dos últims capítols, "Trinxeres" s'endinsarà̀ en els tres anys de Guerra Civil a Barcelona, fins que les tropes franquistes entren a la ciutat, i resseguirà̀ el camí́ de la retirada i l'exili cap a França.

"Trinxeres" és una "roadmovie", un viatge que permet descobrir els espais físics i emocionals de l'últim gran front de la Guerra Civil. L'itinerari sobre el terreny porta els espectadors pels escenaris bèl·lics i per alguns monuments commemoratius per poder entendre què hi va passar. Però el recorregut humà és el més important, amb la recerca de testimonis del present i del passat relacionats amb la guerra, i també amb la convivència entre els membres de l'equip.

Dirigit per Eloi Vila, "Trinxeres" és un programa del Departament de Nous Formats i Documentals de TV3, que compta amb la col·laboració de Funky Monkey. El format s'inspira en la sèrie "Ten Oorlog", de la cadena VRT, la televisió pública flamenca, de Bèlgica.

 

Els capítols

1/ D'Esterri Àd'Àneu a Tremp: La Guerra Civil al Pirineu (Front del Pallars)

El viatge comença a la part nord del front de guerra, al Pallars, als entorns d'Esterri d'Àneu, per explicar l'ocupació franquista a les Valls d'Àneu. El recorregut continua fins a Llavorsí per descobrir les restes d'una de les batalles més sagnants i desconegudes de la guerra a Catalunya: la Batalla de Baladredo (Biuse), on van morir molts soldats republicans, molts d'ells de la Lleva del Biberó. A més, l'equip recorrerà Sort, la Pobla de Segur, Tremp i la Conca Dellà: Isona, on es van disputar batalles al mmont de Conques i a la sserra de Sant Corneli.

En el primer capítol, "Trinxeres" descobreix històries com la de Juanita Cònsol, de Casa Constanset d'Isavarre, que explica com el seu avi, juntament amb nou persones més, va ser afusellat i enterrat en una fossa comuna enmig d'un prat. Un altre testimoni és el de Daniel Ramoneda, de 96 anys, supervivent d'una de les batalles més importants del front del Pallars.

2/ De Tremp a Balaguer: La Batalla de Balaguer

El recorregut avança des de Tremp a Camarasa, i fins a Balaguer. L'equip visitarà la Tomba del Soldat, que homenatja els soldats anònims morts a la guerra. A més d'explicar l'ocupació franquista a Balaguer i la posterior batalla, el programa descobrirà l'ofensiva republicana pel control del cap del Pont i com va ser aturada pels bombardejos de l'aviació franquista.

Durant aquest itinerari, l'equip del programa coneix Francesc Comavella, en Sisquet, un home de 100 anys que va lluitar a la Batalla de Belchite; Miquel Carlí, testimoni d'una de les últimes batalles aèries més destacades de la guerra a Catalunya, i els fills, néts i besnéts del soldat Joan Montserrat, que cada any es troben a l'entorn de la seva tomba, enmig del bosc a tocar de Camarasa.

3/ De Balaguer a Lleida: La defensa de la ciutat de Lleida

En el tercer capítol, "Trinxeres" reviu la guerra a la ciutat de Lleida i rodalia, amb moments clau com l'atac aeri que va acabar amb la defensa republicana i el trencament del front a finals del 1938. A la capital del Segrià, que va ser durant molts mesos la primera línia de front i la ciutat va quedar partida en dues, el programa es farà ressò dels bombardejos contra la població civil i visitarà el turó de la Seu Vella i del cementiri, on hi ha monuments commemoratius a les víctimes.

Un dels testimonis és Manel Sampedro, que en aquella època tenia nou anys i era a classe quan va sobreviure al bombardeig de Lleida, que va matar una cinquantena de nens i professors al Liceu Escolar. D'altra banda, al pont de Seròs, la família Casares ressegueix emocionada a través de cartes els llocs on va lluitar el seu avi, un soldat republicà.

4/ De Lleida a Seròs: La Batalla del Segre

En el tram entre Lleida i Seròs, l'equip del programa s'aturarà a Montoliu de Lleida, on visitarà el niu de metralladores. També descobrirà com són les trinxeres de òSeròs, on hi va haver una gran batalla per controlar la primera gran central hidroelèctrica que La Canadenca havia fet a Catalunya. En aquest punt, hi va haver el trencament de les línies republicanes i l'exèrcit franquista va tenir via lliure per ocupar Catalunya definitivament. La batalla es podrà explicar gràcies al diari de l'oficial anglès Peter Kemp, allistat voluntàriament en el bàndol nacional en un terç de érequetés. A més, "Trinxeres" farà el mateix recorregut que va fer Robert Capa a la rereguarda del front del Segre tot buscant les anècdotes del fotògraf sobre el terreny.

Enmig d'una recreació històrica de la Batalla de l'Ebre, hi ha Germán Visús, un home de 100 anys antibel·licista que va lluitar amb l'exèrcit franquista. I també explica la seva història Dominga Clua, que sent una nena va patir intensament la repressió franquista a Vilalba dels Arcs.

5/ De Seròs a Miravet: La Batalla de l'Ebre

El cinquè capítol comença a Mequinensa, i continua cap a Faió i Riba-roja d'Ebre, els punts inicials de la Batalla de l'Ebre, per on l'exèrcit republicà va travessar el riu de nit i va recuperar una bona part del territori. Amb el grup de Recreació Històrica de Faió, s'explicarà la batalla que va enfrontar els dos bàndols durant 115 dies demolidors. El recorregut continua fins a Ascó, on hi ha els búnquers dels Reguers, una xarxa de fortificacions franquistes que no van poder aturar l'ofensiva republicana, i el campament del XV cos de l'Exèrcit de la República, des d'on els republicans dirigien la batalla i des d'on es va organitzar la retirada un cop perduda. A més de veure els vestigis de guerra de les Camposines, Vilalba dels Arcs i Gandesa, a Corbera d'Ebre el programa visitarà el Centre d'Interpretació, i també parlarà dels hospitals de sang i el paper de les brigades internacionals.

En aquest capítol, Salvador áAlemán explica la dura recerca i la necessitat de trobar seu pare, desaparegut a la Batalla de l'Ebre, com altres milers i milers de soldats. També coneix Jaume Antonio, testimoni dels bombardejos de Corbera d'Ebre, i a la Serra de Pàndols, els supervivents de la Lleva del Biberó, que parlen dels seus records dramàtics de la guerra que van haver de viure amb només 17 i 18 anys.

6/ De Miravet a la desembocadura de l'Ebre: La ruta de la pau i la guerra arran de mar

Miravet és el punt de partida d'aquest episodi, per on van passar les tropes republicanes de l'Ebre, d'on surt la famosa fotografia de soldats travessant el riu que rememorarà l'equip de "Trinxeres". Després de visitar el castell de Miravet, refugi dels soldats durant la guerra, el programa es desplaça al Pinell de Brai i a la serra de Pàndols per descobrir com era la vida a les trinxeres. La ruta seguirà cap al sud, fins a Tivenys, on visitaran la tomba de Marcel Savoia, un espai creat per un amic seu en memòria d'aquest brigadista francès, que va morir al front als 22 anys. El camí els portarà fins a Tortosa, Deltebre i la desembocadura de l'Ebre per explicar com un riu va fer de frontera natural contra el feixisme. El programa es clourà amb un homenatge al soldat desconegut.

El viatge de "Trinxeres" porta els espectadors a la Sénia, on hi havia un aeròdrom republicà que va passar a mans franquistes. El feia servir la Legió Cóndor i un testimoni excepcional, Antonio Zaragoza, relata com els soldats alemanys aliats de Franco van transformar la vida al poble. A Deltebre, en Cisco explica que era en braços de la seva mare, la Teresa, quan un metrallament aeri franquista la va matar.

7/ La Guerra de Barcelona

El 19 de juliol del 1939, el cop militar contra la República arriba a Barcelona. Les forces armades lleials a la Generalitat i les milícies populars aturen els nacionals després de dos dies de combats al carrer. Comencen tres anys de guerra civil a Barcelona, amb la violència revolucionària, els bombardejos indiscriminats sobre la població civil, l'arribada massiva de refugiats, la misèria i la repressió franquista.

En el recorregut per la ciutat, descobriran Antoni Cánovas, de 96 anys, que, quan en tenia 16, va agafar el fusell per impedir l'aixecament militar franquista a Barcelona. El programa també escoltarà Harmonia Sales, testimoni dels salvatges bombardejos sobre la població civil, i Rosa Dryja, filla d'un brigadista eslovac que mai va arribar a conèixer.

8/ La retirada republicana: De Barcelona a Prats de Molló

El 15 de gener del 1939, les tropes franquistes van ocupar Tarragona, i el 29 de gener, Barcelona. Mig milió de ciutadans i soldats republicans van fugir cap a França pels Pirineus. El recorregut sortirà de Barcelona, seguirà per Osona i el Ripollès fins a Camprodon, per on van marxar 100.000 persones. Creuaran la frontera pel ccoll d'Ares i continuaran per Prats de Molló, Ceret, Perpinyà i Argelers.

A Camprodon, al Museu de la Retirada, hi ha centenars de peces històriques trobades a la muntanya per dos veïns que permeten entendre què va passar aquell dur hivern en aquelles muntanyes. A més, es coneixeran testimonis de persones que van marxar i que no han tornat mai més. A la platja d'Argelers, parlaran amb Marcel Ferrer, internat en aquest camp amb només 17 anys, reviurà el drama humà dels refugiats espanyols de França.
 

tv3.cat/trinxeres

 

Anar al contingut