DIMARTS, A LES 21.55

"Sense ficció" emet l'especial sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils i el terrorisme jihadista

Demà, a les 21.55, a punt de fer un any dels atemptats de Barcelona i Cambrils, TV3 recupera dos especials sobre el fenomen del terrorisme jihadista. Aquesta programació de dimarts inclou el documental del "Sense ficció" "17A: lliçons apreses?", dirigit per Montserrat Besses, i "Descodificant Estat Islàmic", un documental dirigit per Riccardo Mazzon, Graziella Giangiulio i Antonio Albanese.

Aquests especials s'emmarquen dins de la setmana de l'aniversari dels atemptats, que culminarà amb el programa del divendres 17 d'agost, "17A, un any després".

"17A: lliçons apreses?" (dimarts, a les 21.55)

A les 21.55, "17A: lliçons apreses?", produït per TV3, dirigit per Montserrat Besses i realitzat per Pere López, té l'objectiu d'analitzar i comprendre els processos, els comportaments i els patrons de conducta que es donen en els atemptats terroristes. El punt de partida és el "No tinc por" dels atemptats de Barcelona i Cambrils del passat mes d'agost.

El documental intenta explicar com uns joves, que no han viscut en la marginació social, han canviat de manera tan radical el rumb de les seves vides sense que ningú se n'hagi adonat. Aquests joves, un cop reclutats i consolidats com a cèl·lula jihadista disposada a atemptar, tenen, en alguns aspectes, uns comportaments semblants al d'altres cèl·lules que han actuat a Europa; en canvi, en d'altres, trenquen els esquemes.

El treball de Besses recorda els atemptats del 17 d'agost i s'endinsa en els seus preparatius per analitzar tots els passos i entendre a què responen determinats comportaments i el "modus operandi" de la cèl·lula de Ripoll.

"Descodificant Estat Islàmic" (dimarts, a les 23.20)

Cadascuna de les accions terrorífiques de l'Estat Islàmic (EI) s'acompanya d'una acurada posada en escena de vídeos amb el propòsit de terroritzar les audiències dels informatius occidentals i inflamar els musulmans. Abans de ser una màquina de guerra, EI és una enorme maquinària de propaganda que dona feina a més de 100 tècnics occidentals, amb 40 programadors i empreses de producció professional. I cal tenir en compte que allò que arriba a les nostres pantalles és només una petita part dels centenars de clips publicats diàriament a la xarxa.

Durant dos anys, set especialistes en diferents disciplines -estratègies militars, finances i tecnologies de la informació –han escanejat el laberint de la Xarxa, supervisat més de 5.000 xarxes socials de comptes de seguidors d'EI a tot el món i han descarregat i analitzat hores de continguts.

Ha inventat EI un nou "format"? No exactament. La seva mortífera "programació" està feta de codis de comunicació, normes i formats ja inventats i provats pel seu gran enemic: Occident. "Descodificant Estat Islàmic" ("Descoding ISIS") és el resultat d'aquest treball. I allò que revela el documental és una organització tan coneixedora dels mitjans de comunicació com sanguinària.

"Descodificant Estat Islàmic" és un documental dirigit per Riccardo Mazzon, Graziella Giangiulio i Antonio Albanese.

tv3.cat/senseficcio

facebook.com/senseficcio

twitter.com/senseficcio

Anar al contingut