"Quèquicom", un programa dirigit i presentat per Jaume Vilalta.
"Quèquicom", un programa dirigit i presentat per Jaume Vilalta.
Dimecres, 20 de juny, a les 22.00.

"Quèquicom" acomiada la temporada

Dimecres, 20 de juny, a les 22.00, al 33, "Quèquicom" emetrà els dos últims capítols d'aquesta temporada. En el primer, "La batalla de l'Ebre", reviu aquesta fita amb diverses persones que van ser testimonis, el juliol del 1938, de l'últim gran esforç de la República per aturar els feixistes. Després, el programa continuarà amb la reemissió d'"El vaivé de les platges", un episodi en què es constata el temor que, amb l'escalfament global, els temporals siguin més greus i freqüents.

En les 63 emissions que "Quèquicom", un dels programes més ben valorats pel panel GFK de la cadena, ha tingut aquesta temporada, 26.000 espectadors han vist el programa i ha obtingut una quota del 0,9%.

"La batalla de l'Ebre"

La batalla de l'Ebre és l'últim gran esforç de la República per aturar els feixistes. La matinada de Sant Jaume del 1938, 80.000 homes creuen el riu per agafar per sorpresa les tropes franquistes. Durant 115 dies hi ha 500 baixes diàries, entre morts i ferits. En aquest reportatge ens posem en la pell dels soldats que van aguantar atrinxerats la represàlia dels nacionals, ajudats per feixistes italians i nazis. Emili Belda, un excaporal republicà de la 27a Divisió, ens narra aquells dies de por i sang. El Dr. Francesc Xavier Hernández Cardona, del grup de recerca de la UB Didàctica del Patrimoni i Museografia, un dels descobridors de l'esquelet de l'"últim soldat republicà" que va lluitar durant la Guerra Civil a la zona fortificada de la Fatarella, ens explica com era una línia defensiva. En aquella serra és on es va lliurar un dels combats més terribles en què les forces republicanes de la Brigada 15 Mixta van protegir la retirada dels seus companys.

En aquell temps els que donaven la primera atenció al ferit encara no sabien com tractar bé una ferida. Amb la maqueta d'un tall, Jaume Vilalta descriu pas a pas la forma de netejar i desinfectar una ferida.

"El vaivé de les platges"

Cada hivern, en algun moment, el mar Mediterrani ens mostra la seva cara més ferotge. Però només molt de tant en tant ofereix un espectacle digne de ser recordat. Amb onades de fins a 7 metres d'alçada, el temporal del gener del 2017 és un d'aquests casos excepcionals. Més enllà del perill evident per a la navegació, cal preguntar-se fins a quin punt aquesta força destructiva és, o no, una amenaça per al litoral. Per això, el reporter Pere Renom s'acosta a una platja durant el temporal, acompanyat de Vicenç Gràcia, del Laboratori d'Enginyeria Marítima (UPC).

Quan passa el temporal, deixa efectes devastadors en molts punts del litoral. Grans esvorancs, passejos i edificis destruïts, arbres desarrelats i sorra amuntegada terra endins. L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya va sobrevolar i fotografiar, en un sol dia, tota la costa catalana. Amb les imatges va generar una aplicació que permet comparar el litoral d'abans i de després del temporal.

"Quèquicom", el programa de divulgació científica del 33, dirigit per Jaume Vilalta, és un dels espais més ben valorats de la cadena. Segons el panel GFK[i], té un índex qualitatiu mitjà de 8,4 sobre 10. El 100% dels enquestats consideren que és un programa que comentaria i el 98,3%, que hi han après alguna cosa. A més, un 97,2% el troben molt o força entretingut.

 

[i] Amb 80 anys d'experiència i 13.000 experts en investigació de mercats, GFK és una font que ofereix informació global de mercat a nivell local, en més de cent països.

Anar al contingut