Mascarell espera que els treballadors del Liceu no facin vaga perquè creu que no convé a ningú

El conseller de Cultura considera que el govern espanyol no ha calculat els efectes negatius que la pujada de l'IVA cultural provocarà en el sector.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, confia que la vaga prevista per dilluns dels treballadors del Liceu s'acabi desconvocant perquè assegura que no li interessa ni a la plantilla ni a la institució. En una entrevista al programa El matí de Catalunya Ràdio d'estiu, amb Francesc Soler, Mascarell ha dit: "Espero que la vaga no es materialitzi, entre altres coses perquè no convé a ningú, no convé als treballadors i no convé al Liceu. El Liceu només té força si el destí dels que hi treballen, el destí dels que hi canten, el destí dels que fan l'administració o els tècnics, va en la mateixa direcció." Segons el conseller: "El Liceu no es pot permetre el luxe que cadascú vagi pel seu compte. Necessita la suma de tots els que hi treballen i de tots els que des de l'administració pública hi posen recursos, que al cap i a la fi, són recursos de tots. Això ha d'anar en la mateixa direcció i si cadascú va a la seva, el Liceu patirà, i finalment vol dir que patirà la gent que hi treballa." Per tot plegat, Mascarell insisteix: "Jo espero que d'aquí a dilluns hi hagi els acords que hi ha d'haver. Espero que tothom hi posi molt de seny."

Sobre l'increment de l'IVA cultural, Ferran Mascarell considera que des del govern espanyol no s'ha calculat adequadament els problemes que pot suposar per al sector: "L'IVA cultural té un inconvenient, que és que, amb els termes que s'ha plantejat, no afavoreix el consum cultural, per tant, no genera més ingressos per l'Estat, perquè si fa baixar el consum implicarà menys ingressos per l'Estat. Finalment, amb l'IVA el que pretén l'Estat és tenir més ingressos, però sembla que no ho han mesurat bé." El conseller veu excessiva la pujada de l'IVA: "Passar del 8 al 10, segurament era sostenible. Jo crec fins i tot que el conjunt del sector ho hauria acceptat. Ara és clar, passar del 8 al 21 és molt fort perquè aleshores això o ho repercuteixes en les entrades, per tant tot serà més car i hi anirà menys gent, o t'ho menges. Si t'ho menges tu vol dir que faràs menys activitat cultural, per tant repercutirà en els llocs de treball i en la feina. No és una bona mesura."

Ferran Mascarell ha fet aquestes declaracions després de ‘La collita del 12', un espai que El matí de Catalunya Ràdio d'estiu ha ofert aquesta setmana per repassar la vida i l'obra de cinc figures de la cultura catalana en el centenari del seu naixement: Avel·lí Artís Gener "Tísner", Pere Calders, Joan Sales, Josep Ferrater Mora i Xavier Montsalvatge.

catradio.cat/mati

Anar al contingut