Estrena 9 d'octubre a les 19.50, a TV3

Marcats per Tamudo

Quan els valors heretats et converteixen en un ídol

El 5 de setembre del 2015, Raúl Tamudo va anunciar a través del seu Facebook que es retirava del futbol en actiu. La notícia segurament no va agafar per sorpresa ningú. Una lesió al genoll en la seva etapa al Sabadell va ser el preludi d'un final anunciat. La notícia no va ser sorprenent, però sí impactant.

Raúl Tamudo Montero, nascut a Santa Coloma de Gramenet el 19 d'octubre del 1977, és el màxim golejador català de la història de la Lliga espanyola, és el màxim golejador de la història del RCD Espanyol, però per damunt de tot és el jugador més important de la història recent del RCD Espanyol.

"Marcats per Tamudo" parla poc de futbol. Va més enllà del vessant esportiu i de les gestes del 23 més famós de la història del RCD Espanyol. El programa es recrea en els orígens d'aquest jugador totalment condicionats pels valors heretats dels seus pares, José Tamudo i Paquita Montero. El seu pare va transmetre als germans Tamudo, Raúl i Francisco, l'amor pel futbol i la seva mare va ser una fidel companya de viatge allà on els nens els tocava jugar. Guiat per aquell instint premonitori, Raúl Tamudo va haver de prometre al seu pare que, si no triomfava en el món del futbol, reprendria els estudis. Però el seu olfacte golejador no va fallar i, després de despuntar al futbol base, no va trigar a debutar al primer equip i acumular èxits personals que van condicionar la història recent del RCD Espanyol.

"Marcats per Tamudo" és, a més, un homenatge a la generació de la Intertoto, una generació de nanos joves, del planter, que l'estiu del 98 es van quedar sense vacances i que, liderats per Paco Flores, van lluitar per ajudar el primer equip a classificar-se per la UEFA. Aquest objectiu no es va complir, però la Intertoto va ser una lliçó de valors, d'amistat i, sobretot, de projecció de jugadors que, com el mateix Raúl Tamudo, Quique de Lucas, Joan Capdevila o Àngel Morales, es van convertir en referència del primer equip del RCD Espanyol i d'altres equips de la Lliga espanyola.

Raúl Tamudo tenia molt clar qui havia de sortir en el seu documental. El seu nucli íntim el formen poques persones, però molt importants en la vida i trajectòria d'aquest jugador. El documental recull el testimoni dels imprescindibles en la vida del protagonista que són els  seus pares, José i Paquita, el seu germà Francisco, l'entrenador que el va fer debutar a primera divisió, Paco Flores, els seus inseparables de joventut, Quique de Lucas, Sergio González  i Joan Capdevila, el seu fisioterapeuta i confessor, Manolo González, la seva incondicional Ruth, i Dani  Ballart. Aquest últim va viure durant una temporada llarga amb Raúl Tamudo i coneix millor que ningú les interioritats d'un personatge que, durant la seva etapa de jugador, es va guanyar la fama de distant, d'esquerp amb els mitjans de comunicació, però que en el fons es protegia darrere d'una cuirassa que l'ajudava a aïllar-se de la pressió del liderat.

Tots aquests personatges ajuden a fer un repàs dels moments més destacats de la trajectòria de Raúl Tamudo, com ara el seu debut, el seu paper destacat en la Copa del Rei del 2000, l'intent frustrat del Glasgow  Rangers per fitxar-lo, el famós Tamudazo o l'homenatge de comiat amb el seu fill Eric a coll. De la mateixa manera que els seus pares van ensenyar Raúl a estimar l'esport, el  protagonista està fent el mateix amb l'Eric, de quatre anys.

"Marcats per Tamudo" mostra, a més, el Raúl alliberat de la pressió del futbol, el Raúl més extravertit, el Raúl amant de la neu, del pàdel surf o de la boxa. Imatges inèdites que donen una dimensió fins ara desconeguda d'un jugador, d'un capità, acostumat a parlar sobre la gespa.

Direcció: Imma Casares, Jesús Muñoz, Daniel Barcon
Producció: Anna López
Guió: Jesús Muñoz
Imatge i muntatge: Àngel Rufí
Ajudants de producció: Ferran Martínez, Roser Figueras
Etalonatge: Àngel Rufí
Tècnic de so: Mario Ivovich
Documentació: Ferran Gironés
Redacció: Oriol Vidal
Operador d'imatge: Txus Villanova

tv3.cat

Sant Joan Despí, 7 d'octubre del 2016

Anar al contingut