La preestrena de "Veritats de mentida" obre el debat sobre la postveritat

Els Serveis Informatius i el programa "Sense ficció" han presentat avui la nit temàtica sobre la postveritat, que s'emetrà a TV3 demà, a partir de les 21.55. L'auditori de TV3 ha acollit la projecció del documental "Veritats de mentida". L'emissió d'aquest treball, produït per TV3 i dirigit per Montserrat Besses, obrirà la nit, que seguirà amb el debat "Veritats compartides", en directe des del CCCB, en el marc des Festival DocsBarcelona.

Som més tolerants amb la mentida? Com es cola la mentida en el nostre dia a dia? Sabem detectar quan ens volen fer empassar mentides com a veritats? Aquestes són les preguntes bàsiques que intenta respondre "Veritats de mentida", el nou treball de Montserrat Besses que s'ha preestrenat aquest matí. A la presentació del documental, hi han participat Vicent Sanchis, director de TV3; David Bassa, cap d'Informatius de TV3, i Montserrat Besses, directora del documental. També hi ha assistit Joan González, director de Festival DocsBarcelona.

Abans de la projecció del documental que, precisament qüestiona l'actual funció i valor del periodisme i els mitjans de comunicació davant l'allau de notícies falses, Vicent Sanchis, director de TV3, ha destacat "l'esforç de l'equip del programa per fer un treball exhaustiu que vol donar respostes. No es pot renunciar a donar respostes a preguntes tan difícils. Aquest treball obre portes a trobar solucions, i ho fa de manera humil".

Sanchis també ha volgut posar en valor la "col·laboració que aquest documental ha suposat entre els Serveis Informatius de Televisió de Catalunya i el programa "Sense ficció". Això dota el documental de la marca de qualitat dels informatius d'aquesta casa i és una garantia d'exercici d'honradesa".

Una col·laboració a la qual també ha fet referència David Bassa, cap d'Informatius de TV3. "Aquesta és una sinergia insòlita, que s'ha donat ara, per primera vegada, i que esperem que pugui tenir continuïtat". Per Bassa, "com a televisió pública, hem d'esperonar l'esperit crític de la ciutadania, hem d'ajudar l'espectador a poder discernir entre la veritat i la mentida. En tenim les eines, ja que disposem dels informatius amb més audiència, rigorositat i credibilitat, per tant, tenim l'obligació de contrastar la informació i d'informar els ciutadans".

D'altra banda, Montserrat Besses, directora del documental, ha començat agraint el treball de tot l'equip que ha participat en l'elaboració de "Veritats de mentida". "Ha estat un luxe treballar amb un equip de gent jove i amb empenta i constatar que, en aquesta casa, hi ha molt de talent i una implicació personal pel que suposa treballar en una televisió pública. Sabem que és un deure i demà farem una nit de servei públic".

La periodista feia referència a la nit temàtica dedicada a la postveritat que s'emetrà demà a TV3. Després de l'emissió de "Veritats de mentida", la nit seguirà amb l'emissió del debat "Veritats compartides". Aquest debat s'emetrà en directe des del CCCB, seu del Festival Docs Barcelona, que té TV3 com a mitjà oficial.

"Amb aquest debat volem respondre moltes preguntes i donar eines pràctiques perquè els espectadors tinguin instruments per poder trobar-hi la llum", ha seguit Besses. "Ens preocupa també la joventut, que és molt experta en les eines, però que no és tan hàbil per trobar-hi els criteris necessaris de selecció. Els donarem consells perquè puguin retrobar-se dins del món de les xarxes socials".

Citant al filòsof José Antonio Marina, que intervé al documental, Montserrat Besses ha dit que "la societat pateix d'una mena d'immunodeficiència. Estem familiaritzats amb la mentida, que es va incorporant al nostre dia a dia. Treballa com un agent patogen i ens va deixant sense defenses".

El debat serà presentat per Pere Bosch i Montserrat Besses, i hi intervindran Neus  Bonet, degana del Col·legi de Periodistes; Manuel Armayones, investigador dels estudis de Psicologia i Ciències de l'Educació i director de l'e-Health Center de la UOC; Norbert Bilbeny, filòsof, i Eva Domínguez, periodista i professora de Comunicació Estratègica Digital de la UPF.

tv3.cat/senseficcio

facebook.com/senseficcio

twitter.com/senseficcio

Anar al contingut