"Històries de la primària" revelarà, per primera vegada, la complicitat de metges i infermeres amb els seus pacients

La presidenta de 3Cat, Rosa Romà, destaca que la sèrie documental "té l'inequívoc segell de qualitat de 3Cat i és una mostra molt clara del nostre ferm compromís de servei públic"

Dijous 18 de gener, a les 22.45, 3Cat estrenarà a TV3 i a la plataforma 3Cat la sèrie documental "Històries de la primària". Durant sis capítols, les càmeres entren a les consultes de molts CAP de Catalunya: de Barcelona al Pallars i de Girona a les Terres de l'Ebre. Hi capten moments de molta confiança, de proximitat i de privadesa entre professionals sanitaris i pacients. De confessions, de riures i de plors

"Històries de la primària" és un format documental i d'entreteniment que aposta per una narració protagonitzada per les veus dels pacients, que se succeeixen sense pausa una darrera de l'altra. S'ha rodat en 15 CAP diferents de Catalunya i en alguns domicilis de Barcelona, el Bages i el Pallars Sobirà. Hi apareixen una cinquantena de professionals de la primària, sobretot infermeres i metges, el 95% de les quals són dones.

"Coneixerem històries dures, però també molt humanes. I és que la complicitat dels metges i les infermeres amb els seus pacients és un dels pilars que fa avançar el país. Un país que aquesta sèrie documental és capaç de mostrar amb tota la seva pluralitat, complexitat i riquesa", ha explicat la presidenta de 3Cat, Rosa Romà, durant la presentació d'avui de la sèrie documental.

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha posat èmfasi en el fet que a la sèrie documental "hi apareixen tots els rols professionals de la primària", i ha explicat perquè creu que mostrar el funcionament dels CAP des de dins era una necessitat: "Els hospitals tenen un gran glamur, però la realitat està en l'atenció primària".

El director de TV3, Sigfrid Gras, ha afegit que "Històries de la primària" mostra "un servei essencial per a la societat com és l'atenció primària tal com és. Amb les seves virtuts i les seves limitacions, però sempre amb el compromís d'ajudar a les persones".

Pel que al director d'"Històries de la primària", Pol Izquierdo, ha destacat que "el principal valor de la sèrie és haver tingut accés a aquesta relació especial que s'estableix entre els professionals de la primària i els seus usuaris. És la primera vegada que es revela un contingut d'aquesta naturalesa, que el gran públic sol desconèixer". També ha admès que l'ha sorprès "el nivell d'intimitat" que ell i el seu equip han pogut enregistrar.

Izquierdo ha introduït dues de les protagonistes de la sèrie, que ja apareixen en el primer capítol, dedicat a l'atenció primària arreu del territori. Encarna Sànchez, directora de l'EAP Navàs-Balsareny, ha agraït que la sèrie doni visibilitat a problemàtiques "potser no gaire conegudes, però que formen part del nostre dia a dia com a professionals". Sobre el primer capítol, dedicat a les distàncies que han de cobrir alguns dels equips d'atenció primària ubicats al territori, ha destacat que aquest fet també té avantatges: "Fem molts més kilòmetres. A canvi, gaudim d'una relació més estreta amb els pacients, que ens és molt gratificant com a professionals".

I Anna Carrera, infermera i adjunta a la direcció del mateix equip d'atenció primària, ha destacat la complicitat amb els autors d'"Històries de la primària": "Deixar entrar les càmeres de la televisió a la nostra consulta i gravar casos reals ha sigut tota una experiència, perquè no hi estem acostumades. Però hi hem accedit perquè ha sigut una oportunitat per poder ensenyar a la població que és el que fem des d'atenció primària".

 

Els continguts

La sèrie ha tingut accés a la relació especial que s'estableix entre els professionals de la primària i els seus usuaris. A través de diàlegs inèdits, ofereix un radar bastant precís de la salut física i mental de molts catalans. I és que l'arrelament amb l'entorn, el vincle que té el metge de família amb la vida de la gent dels barris i dels pobles, fa que la primària s'hagi convertit en el lloc on és més fàcil explicar tots els mals que té la població. De totes les especialitats de la medicina, la primària és la menys freda, ja que tots els professionals que s'hi dediquen són especialistes en ciència i en vida.  

Això fa que el to de la sèrie oscil·li entre moments de molta complicitat i de confiança. Consultes que acaben en rialles i d'altres on és difícil no emocionar-se amb el testimoni d'alguns pacients, que expliquen sense embuts sentiments de molta tristesa i ansietat. Moltes converses comencen amb una afecció física i tot sovint acaben descobrint altres problemes: la feina, els fills, la parella... Confidències que, en alguns casos, converteixen els professionals de la primària en companys de vida.    

Les localitzacions

"Històries de la primària" s'ha rodat a Barcelona, Badalona, Castelldefels, Sant Cugat del Vallès, Navàs, Balsareny, Sort, Bretui, Montardit de Dalt, Vinebre, la Torre de l'Espanyol, Lloret de Mar, Girona, Santa Coloma de Farners i Lleida.  Cada capítol té entre 40 i 45 minuts de durada i inclou unes quatre localitzacions diferents.

Es tracta d'una producció de 3Cat amb la col·laboració d'Incís Films i el suport del Departament de Salut. Aquest projecte ha estat finançat a càrrec dels fons per a les estratègies 2022 del Ministeri de Sanitat, que van ser aprovats al CISNS en data 15/07/2022, com a suport a la implantació del Pla d'Acció d'Atenció Primària i Comunitària.

Els capítols

Capítol 1. "Les distàncies"

Retrat de l'activitat dels professionals de CAP rurals, on es practica una medicina més pròxima i amb més temps d'atenció al pacient, però que té altres condicionants, com el fet d'haver de cobrir un ampli territori o la necessitat de desplaçar-se molts quilòmetres en cas d'urgència.  

Localitzacions:

Consultori local de Balsareny (Bages)  
CAP Navàs (Bages)
Àrea Bàsica de Salut Pallars Sobirà  
Consultori local de Vinebre (Ribera d'Ebre)  
Consultori local de la Torre de l'Espanyol (Ribera d'Ebre)

Capítol 2. "El temps"

Retrat de l'assistència primària a Catalunya a partir del seguiment de cinc professionals que treballen en llocs molt diferents. El temps que tenen per pacient, la relació de confiança que hi ha entre metges de família i usuaris, les queixes dels usuaris, parlar de la mort i acompanyar la soledat dels pacients més ancians són els aspectes més destacats del capítol.

Localitzacions:  

CAP Sant Roc (Badalona)  
CAP Vila-roja, la Font de la Pólvora (Girona)  
CAP Larrard (Barcelona)  
CAP Martí i Julià (Badalona)
CAP Besòs, (Barcelona)  

Capítol 3. "Acompanyar"

El capítol mostra com treballen els professionals de la primària als barris més vulnerables de Catalunya, com el de Sant Roc de Badalona. El personatge "estrella" del primer capítol, la Teresa, torna amb els seus maldecaps i la seva "addicció" a la xocolata amb llet. La Berta, la metgessa de l'ambulatori de Balsareny, acompanya una pacient que lluita contra un càncer de molt mal pronòstic.  

Localitzacions:  

CAP Sant Roc (Badalona)  
CAP Turó de Can Mates, Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental)  
CAP Martí Julià (Badalona)
Àrea Bàsica del Pallars Sobirà  
CAP Navàs (Bages) 
Consultori local de Balsareny (Bages)  

Capítol 4. "El vincle"

Ansietat, insomni o tristesa són afeccions cada vegada més freqüents. La primària és l'espai on surt tot aquest malestar emocional. La confiança que molts usuaris dipositen en els seus metges de família i el fet que molta gent no es pot pagar un psicòleg o un psiquiatre de la sanitat privada ha omplert els CAP de consultes relacionades amb la salut mental. Els professionals adverteixen de dos problemes: l'excés de medicació i el fet que aquesta "mala" salut mental està afectant els joves d'una manera preocupant.

Localitzacions:

CAP Can Bou, Castelldefels (Garraf)  
CAP Larrard (Barcelona)  
CAP Besòs (Barcelona)  
Consultori de Balsareny (Bages)  
CAP 11 de Setembre, Lleida (Segrià)

Capítol 5. "L'escolta"

Les dones i els joves protagonitzen aquest capítol centrat en l'activitat als ASSIR, punts d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva, com ara consultes de llevadores o grups prepart i postpart on s'aborden tota mena de situacions i sensibilitats. També mostra actuacions de medicina comunitària com el "Salut i Escola", en què els professionals es desplacen als instituts.  

Localitzacions:  

CAP La Selva, Santa Coloma de Farners (Selva)  
ASSIR (atenció a la salut sexual i reproductiva), Doctor Robert (Badalona)  
Tarda Jove, Consultes per a joves sense acompanyants adults, Doctor Robert (Badalona)  
CAP Sant Joan Vilanova i la Geltrú (Garraf)  
Salut i Escola, Consultes de la primària als instituts (Vilanova i la Geltrú)  
ASSIR (atenció a la salut sexual i reproductiva), Pare Claret (Barcelona)
CAP Passeig de Sant Joan (Barcelona)  
La Casa Jove - Dar Chabab, Centre per a joves en situació de carrer (Barcelona)

Capítol 6. "L'equip"

El capítol segueix el dia a dia d'un grapat de professionals de primària dels CAP Salou, Sant Roc, Larrard i Besòs (amb alguna incursió al CAP 11 de setembre de Lleida). L'objectiu d'aquest seguiment és fer visible la feina dels professionals de la sanitat pública més polivalents, més accessibles i que estableixen una relació més prolongada amb els seus pacients.  

Localitzacions:  

CAP de Rieral, Lloret de Mar (Selva)  
CAP Navàs (Bages)  
Ambulatori de Balsareny (Bages)  
CAP Larrard (Barcelona)  
CAP Can Bou, Castelldefels (Garraf)
CAP Vila-roja, la Font de la Pólvora (Girona)

Anar al contingut