Diumenge, a les 21.55

"Gibraltar: ¿España? No, Thanks!", a "30 minuts"

El diumenge 23 d'octubre, a les 21.55, "30 minuts" estrena "Gibraltar: España? No, Thanks!", un reportatge de producció pròpia que intenta analitzar el futur de Gibraltar amb el Brexit, la sortida del Regne Unit de la Unió Europea.

Gibraltar no volia el Brexit de cap de les maneres. De fet, van votar massivament en contra de sortir de la Unió Europea. Però al Regne Unit va guanyar la sortida i amb això a Espanya se li ha presentat l'ocasió que estava esperant des de feia 300 anys: ha proposat al Regne Unit que si Gibraltar no vol sortir de la Unió europea, haurà de ser espanyol.

El 23 de juny el 96% de l'electorat gibraltareny va votar en contra de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. Va ser el territori britànic més contrari al Brexit i on hi va haver el percentatge més alt de participació. Per l'economia gibraltarenya és important el mercat únic europeu; però és absolutament vital mantenir la lliure circulació de persones a la frontera. Diàriament, 10.000 persones entren a Gibraltar des de la comarca andalusa del Campo de Gibraltar per treballar al penyal. I pensen que, amb la nova situació, aquest flux corre perill. Fins ara, els conflictes a la frontera eren solucionats per la mútua pertinença del Regne Unit i d'Espanya a la Unió Europea. Ara, amb el Brexit, els deixa a mercè d'Espanya.

Immediatament després del resultat del referèndum, el ministre d'Afers Exteriors en funcions del govern espanyol, José Manuel García-Margallo, va fer una proposta al Regne Unit: si Gibraltar vol continuar a la Unió Europea haurà de compartir la sobirania sobre el penyal amb Espanya. A canvi, els gibraltarenys podran gaudir de la doble nacionalitat si la desitgen, un ampli autogovern i el manteniment del seu sistema fiscal. Però la cosobirania és una mesura provisional; l'objectiu final es que Gibraltar sigui espanyol.

És l'ocasió que Espanya estava esperant des de 1713, l'any que la corona espanyola va cedir el penyal a la corona britànica a perpetuïtat amb el tractat d'Utrecht.

Gibraltar ja es va mostrar massivament en contra de compartir sobirania amb Espanya en els referèndums que es van fer al penyal el 1967 i el 2002.

Què en pensen ara?

Un equip de "30 minuts" ha viatjat a Gibraltar i a la comarca andalusa de Campo de Gibraltar per copsar l'opinió dels seus habitants sobre la proposta del ministre Margallo. Gibraltar té la quarta renda per càpita més alta del món i una taxa d'atur del 0,49 per cent; el Campo de Gibraltar és una de les comarques més pobres d'Espanya i el nivell d'atur es del 40 per cent.

Canviaria la situació a la zona si Gibraltar fos espanyol?

Acceptarien els gibraltarenys compartir sobirania a canvi de mercat únic?

Què hi diuen els polítics britànics sobre la proposta espanyola?

En el programa participen, entre altres, el ministre d'Afers Exteriors en funcions, José Manuel García-Margallo, i el ministre i viceministre principals de Gibraltar, Fabian Picardo i Joseph Garcia.

Un reportatge de Santiago Torres i Ramon Vallès
Imatge i muntatge Carles Señalada

tv3.cat/30minuts
facebook.com/30minuts
twitter.com/30minuts

Sant Joan Despí, 21 d'octubre del 2016

Anar al contingut