Especial de Sant Jordi a "El documental"

Demà, "El documental" fa un especial dedicat a Sant Jordi i emet tres documentals relacionats amb el món de la literatura. A les 22.00 s'estrena "Els llibres i els dies", un retrat del sector del llibre i els seus oficis. Més tard, a les 23.05, s'emet "Manuel de Pedrolo. Trencant l'oblit", un retrat d'un dels escriptors més prolífics i atrevits de la literatura catalana de la segona meitat del segle XX. I per acabar, a les 00.00, s'emet "Paraules i fets", dedicat al filòleg català Joan Coromines.

"Els llibres i els dies"

Aquest treball, dirigit per Pep Puig, és una pel·lícula coral que dona veu als llibreters i editors independents catalans i parla del seu dia a dia, de les seves rutines i preocupacions. A través de diversos testimonis, descriu la situació actual que travessa el sector del llibre i la necessitat d'adaptar-se als canvis provocats per la crisi econòmica i l'arribada d'internet.

El documental mostra també, a través del seguiment del procés d'edició de dos llibres de les editorials independents Raig Verd i Edicions del Periscopi, la part menys coneguda del món editorial, la dels oficis intermedis que hi ha entre l'editor i el llibreter. Un món ric i divers que incorpora nombroses professions: corrector, traductor, maquetista, il·lustrador, impressor, distribuïdor o comercial, entre d'altres.

Realització i guió: Pep Puig

Producció: Carmel Carrillo

Música: Àlex Cassanyes

Gravació de música i postproducció d'àudio: Joan Montserrat

Una idea i producció de l'Odissea Associació Cultural, amb la participació de la Cooperativa de Llibreries Bestiari, l'Associació d'Editors Llegir en Català, l'Ajuntament de Vilafranca, el Consell Comarcal de l'Alt Penedès, la Institució de Les Lletres Catalanes i la Diputació de Barcelona.

 

"Manuel de Pedrolo. Trencant l'oblit"

Premi d'Honor de les Lletres Catalanes el 1979, Manuel de Pedrolo (1918 – 1990) va començar la seva relació professional amb la literatura fent de traductor d'obres, sobretot anglosaxones. Aquesta feina i la seva passió per llegir autors d'arreu del món van influenciar tant la seva obra que es va convertir en un literat avantguardista, tal com reconeixen molts crítics.

Va ser un dels introductors de la novel·la negra i la de ciència-ficció al nostre país. Va utilitzar un llenguatge i uns continguts avançats, indecorosos i censurats a l'època franquista, ja fos per motius polítics, religiosos o sexuals. I va ser l'autor d'una revolucionària i inacabada sèrie de novel·les, "Temps obert".

Però malgrat ser autor de més de 120 llibres, entre els quals hi ha novel·les, obres de teatre, contes, poemes o articles d'opinió, a Pedrolo se l'associa normalment a un únic títol, "Mecanoscrit del segon origen". Per què un gran nombre de lectors desconeix la resta de la seva obra? Quin paper va tenir Pedrolo en la recuperació i l'impuls de la literatura catalana? És un escriptor oblidat?

"Manuel de Pedrolo: Trencant l'oblit", dirigit per Eduard Miquel, repassa la vida i l'obra de l'escriptor, indaga en el posicionament crític i polític expressat a través dels seus articles i cròniques als diaris i, sobretot, intenta trobar les respostes del perquè d'aquest oblit.

Un nombrós mosaic de testimonis dibuixen la figura del prolífic escriptor: la seva filla Adelais de Pedrolo, directora de la Fundació Manuel de Pedrolo; amics com el pintor Lluís Trepat, el metge Eduard Llauradó i la pintora Mariona Millà; escriptors com Antoni Munné-Jordà, Josep Albanell, Margarida Aritzeta, Joaquim Molas, Jordi Coca o Joaquim Carbó, i altres professionals del món literari, com el crític Àlex Broch o l'editor Enric Borràs.


Direcció: Eduard Miguel
Guió: Eduard Miguel i Sergi Guix
Realització: Sergi Guix
Productor: Sergi Sala
Productor executiu TVC: Jordi Ambròs
Productor delegat TVC: Joan Pavon
Director fotografia: Gemma Ibars
Música: Claudi Herreros
Grafisme: Fromzero
Veu en off: Joël Mulachs
Any: 2014

Una producció de Zeba Produccions en coproducció amb TV3 i amb la col·laboració de Fundació Pedrolo, Llibertat.cat, ICEC, Televisió del Ripollès i Verkami.

 

"Paraules i fets"

"Paraules i fets" és un retrat del filòleg català Joan Coromines (1905–1997). El director, Joan Dolç, construeix un relat que, amb un caràcter global, analitza tant la seva enorme obra com la seva llarga i intensa vida.


El documental situa el gran filòleg en el lloc que mereix en l'imaginari col·lectiu català i en l'àmbit de les grans figures culturals de la història del segle XX. Se'n ressalta el significat cívic i polític, de la seva vida i de la seva obra, i se'n reivindica la dimensió internacional en el món científic.

El programa compta amb els testimonis d'Emili Casanova, Cosme Aguiló, Vicent Pitarch, Joan Solà, Teresa Echenique, Jusep Lois Sans Socasau, José Antonio Pascual, Xavier Terrado, Max Cahner, Perejaume, Josep Ferrer, Joseph Gulsoy, Júlia Coromines, Trinidad Centeno i Josep Maria Espinàs.

Director i guionista: Joan Dolç
Director de fotografia: Carles Mestres i Tomàs Pladevall
Muntatge: Joan Dolç, Ignasi Soler

Any: 2006

Una producció de Massa d'Or Produccions, SL en coproducció amb Televisió de Catalunya i amb la participació de la Comissió Any Coromines, la Fundació Caixa Sabadell i l'Institut Ramon Llull, dirigida per Joan Dolç.

tv3.cat/eldocumental

tv3.cat/documentals

twitter.com/eldocumental33

Anar al contingut