TV3cat, diumenge

"Entre els nostres", el 17 de setembre, a "30 minuts"

El diumenge 18 de març, a les 21.55, "30 minuts" recupera el reportatge de producció pròpia "Entre els nostres" emès al setembre i que se situa un mes després dels atacs a Barcelona i Cambrils per explicar l'impacte que va causar que els autors materials dels atemptats fossin un imam i deu joves de Ripoll fills d'immigrants, units per vincles familiars, d'amistat i de veïnatge i aparentment integrats.

El doble atemptat de Barcelona i Cambrils del 17 d'agost, que va provocar setze víctimes mortals i un centenar de ferits, va commocionar Catalunya. Un mes després dels atacs, el programa "30 minuts" se centrava a explicar l'impacte que va causar que els autors materials dels atemptats fossin un imam i deu joves de Ripoll; tots fills d'immigrants, units per vincles familiars, d'amistat i de veïnatge i, a parer de l'entorn, integrats.

 

"Entre els nostres" posa el focus, sobretot, en aquesta petita ciutat del nord del país, amb una població d'11.000 habitants dels quals només un 6,8% és d'origen immigrant. A partir de la premissa que la integració i la radicalització són compatibles, el reportatge intenta desmuntar tòpics; per exemple, que aquests processos no sempre van acompanyats de condicionants socials i econòmics, o bé que la concepció que podem tenir dels terroristes depèn de la proximitat emocional.

Així, aquest programa intenta aprofundir en el periple de l'imam a qui, a l'espera dels resultats de la investigació, s'apunta com l'agent radicalitzador dels joves. En aquest sentit, també s'assenyalen alguns dels instruments dels processos de radicalització i, específicament, s'analitza com els terroristes van aconseguir passar desapercebuts i seguir al peu de la lletra l'anomenada "taquiyya", l'acte de dissimular les pròpies creences religioses. Una pràctica que els grups d'Al-Qaeda i Daesh han fet seva en nom de la seva concepció bel·licosa de l'islam i estan utilitzant per aconseguir els seus objectius militars.

 

El reportatge compta amb les reflexions d'alguns dels estudiosos amb més prestigi de l'àmbit espanyol i internacional; entre aquests, destaca: Lorenzo Vidino, de la Universitat de Georgetown; Fernando Reinares, del Reial Institut Elcano; Manuel Torres Soriano, de la Universitat de Sevilla; Javier Lesaca, investigador de la Universitat George Washington, i especialistes en el monitoratge a les xarxes socials que prefereixen mantenir l'anonimat.

 

Un reportatge de: Anna Teixidor, Esther Llauradó, Sara Segarra i Víctor Díaz.

Imatge: Marc Faro, David Bou, Carles de la Encarnación, Jordi Díaz i Xavier Martínez

Muntatge: Carles Señalada

Producció: Sandra Rierola, Lluís Barcadit i Carles Fernández.

 

tv3.cat/30minuts

facebook.com/30minuts

twitter.com/30minuts

 

Sant Joan Despí, 16 de març del 2017

 

Anar al contingut