La Belén, la Shaïma i la Kaoutar comprant peix a Santa Coloma de Gramenet.
La Belén, la Shaïma i la Kaoutar comprant peix a Santa Coloma de Gramenet.

Els orígens de la Shaïma a Tànger i l'Índia a casa, dilluns a "Karakia"

Dilluns, a les 22.00, el 33 recupera dos capítols de "Karakia". La protagonista del primer capítol és la Shaïma, una estudiant de 17 anys que pertany a una generació marroquina nascuda a Catalunya, que prepara un menú marroquí en homenatge a Tànger, la ciutat del seu pare. Al segon, la Sònia i l'Edgar mostren el seu restaurant de cuina índia i el centre de ioga i danses d'aquest país asiàtic que tenen a Sabadell.

Shaïma, de Tànger (Marroc)

La Shaïma té 17 anys i viu a Barcelona, a Torre Baró. Està fent el Batxillerat i vol ser periodista. Pertany a una generació marroquina nascuda a Catalunya que valora molt els esforços que han fet els pares. Amb una educació i uns recursos millors que els que van tenir ells, les seves expectatives de futur semblen ara diferents. Amb les seves amigues, la Belén i la Kaoutar, la Shaïma prepara un dinar per celebrar el final de curs. El menú serà un homenatge a Tànger, la ciutat del pare, una de les zones amb més varietat gastronòmica del Marroc, marcada especialment per la quantitat de peix que s'hi consumeix. Ho certifica la "bastela" que preparen, una mena de gran empanada farcida de sípia, peix blanc, llagostins i hortalisses. També el "tajine" de dorades, adobades amb una "charmila" (salsa) de julivert, orenga i pebre vermell. Les postres igualment són típiques de Tànger: "Halwa d'Tmar", uns pastissets farcits de pasta de dàtil aromatitzada amb aigua de tarongina.

La "wilaya" o província de Tànger limita amb les de Larache i Tetuan i, sobretot, amb l'oceà Atlàntic, que defineix el caràcter mariner del seu territori. El Marroc disposa de la principal indústria pesquera d'Àfrica i el port de Tànger és un dels més importants. Actualment, tot el sector es troba en fase d'expansió i modernització. La "wilaya" de Tànger té uns 900.000 habitants, si fa no fa com el Vallès Occidental, però ocupa el doble de la seva extensió.

 

L'Índia a casa

La Sònia i l'Edgar tenen un restaurant de cuina índia a Sabadell i un centre de ioga i danses d'aquest enorme país asiàtic. La passió que senten per tota la cultura de l'Índia, i especialment del Rajasthan, es feia més gran a mesura que hi viatjaven i tornaven amb nous coneixements per transmetre i divulgar. Tot plegat va agafar una nova dimensió quan van acollir la Pooja.

 

El programa

"Karakia" és un espai de producció pròpia de Televisió de Catalunya pioner a Europa en el tractament de la diversitat. Estrenat l'any 2001, s'adreça a tothom que té interès per la cuina i el descobriment de nous ingredients i gustos, però sobretot vol despertar l'interès per les cultures, costums i tradicions dels veïns d'altres orígens.

 

tv3.cat/karakia

facebook.com/karakia

 

Anar al contingut