"Els internats de la por" es projecta a la regió d'Aquitània, en record dels republicans exiliats

"Els internats de la por", produït per TV3 i dirigit per Montse Armengou i Ricard Belis, es projecta els dies 21 i 22 de novembre, en dues jornades, en record dels republicans exiliats, a les localitats franceses de Montsempron e Libós i Santa Liurada –totes dues al departament d'Òlt i Garona, a la regió occitana d'Aquitània-, respectivament.

Les sessions estan organitzades pels cinemes Liberty i Utopie en col·laboració amb l'ACREAMP (Associació de Cinemes d'Art i Assaig d'Aquitània, Llemosí i Migdia-Pirineus) i la MER 47 (Memòria de l'Exili Republicà Espanyol). 

La projecció al cinema Liberty de Montsempron e Libós és dilluns 21 a les 19.15, i la del cinema Utopie de Santa Liurada és dimarts 22 a les 19.00.

Memòria històrica

El treball és un exercici de recuperació de la memòria històrica que destapa un passat ocult i silenciat, protagonitzat per milers de nens i nenes internats en col·legis religiosos, orfenats, preventoris antituberculosos o centres d'Auxilio Social. Centres on van rebre abusos físics, psíquics, sexuals, explotació laboral o pràctiques mèdiques dubtoses, que es van convertir en una mena de presó per a aquests infants i que van perdurar fins ben entrada la democràcia. A diferència de països com Irlanda, que han reconegut els maltractaments a nens sota la seva tutela, a Espanya, aquests abusos no han estat mai jutjats ni reparats.


"Els internats de la por" tanca la trilogia sobre la infantesa com a víctima del franquisme, iniciada amb "Els nens perduts del franquisme" (2002) i "Torneu-me el fill!" (2012).

El documental, que es va estrenar el 28 d'abril de l'any passat al programa "Sense ficció", va ser el programa més vist del dia a Catalunya, amb una audiència de 635.000 espectadors i una quota de pantalla del 19,1. Amb més de 40.000 reproduccions al servei TV3alacarta des de la seva estrena, s'ha convertit en el documental més vist en línia de les últimes temporades del programa.

Fa un any, "Els internats de la por" va ser guardonat amb el Premi Bones Pràctiques de Comunicació no Sexista 2015 per un periodisme rigorós i de qualitat per l'Associació de Dones Periodistes de Catalunya. També va ser finalista als Prix Europa 2015 en la categoria d'actualitat al millor programa de televisió europeu d'investigació, entre d'altres.

tv3.cat/documentals

tv3.cat/senseficcio

facebook.com/senseficcio

twitter.com/senseficcio

 

Anar al contingut