El reportatge "Trànsit, menors transsexuals", de TV3, rep el premi al millor documental al Seattle Transgender Film Festival

El documental "Trànsit, menors transsexuals", del programa "30 minuts", ha obtingut el guardó al millor documental en la 12a edició del Seattle Transgender Film Festival, als Estats Units. Dirigida per Roser Oliver i Lluís Montserrat, la cinta mostra el testimoni de les identitats transgènere des de diverses perspectives.

El premi arriba la vigília del Dia Mundial contra l'Homofòbia i la Transfòbia, que se celebrarà dimecres. El reportatge, que ha estat seleccionat i es projectarà la setmana que ve al festival internacional Kashish de Bombai, ja va participar al març en el certamen de documentals de Tessalònica.

Històricament s'ha associat la transsexualitat al món dels adults, però cada cop hi ha més nens i nenes que, ja de ben petits, expliciten clarament la seva disconformitat amb el gènere que se'ls va assignar en néixer. Alguns d'aquests menors fan, en edats molt primerenques, el trànsit social per viure d'acord amb el gènere amb el qual s'identifiquen. Tots ells formen part d'una nova generació trans.

"Trànsit, menors transsexuals" s'endinsa, a través d'un relat en primera persona, en la realitat de quatre menors trans: el David (6 anys), l'Estel (11 anys), la Raquel (14 anys) i el Mario (17 anys). Uns testimonis impactants que permeten entendre les vivències d'aquests nens i nenes abans i després de fer el trànsit i els difícils processos d'acceptació que, sovint, viuen els seus pares.

La realitat trans, però, és molt més àmplia i presenta casuístiques molt diverses. Per una banda, el documental explica el cas de la Marta, de 23 anys. Ella va viure com un noi fins als 18 anys, però ara fa una vida totalment normalitzada com a noia. S'ha fet una vaginoplàstia i diu que ara se sent una dona completa. Només té un desig: trobar un home que l'estimi i poder formar una família.

Per altra banda, no tothom s'identifica amb el gènere masculí o femení. És el cas del Noa, l'Àlex i el Daniel, tres membres del col·lectiu Joves Trans de Barcelona, que no es reconeixen ni com a homes ni com a dones i que reivindiquen superar aquest binarisme de gènere que impera en la societat d'avui en dia.

El reportatge és de Roser Oliver i Lluís Montserrat, muntatge de Carles Señalada, imatge de Carles de la Encarnación, producció de Jessica Montaner, música de David Bustamante i postproducció d'àudio d'Enric Casanovas.

Amb una audiència de 684.000 espectadors de mitjana i una quota del 19,7%, "Trànsit, els menors transsexuals", del "30 minuts", va obtenir una de les millors audiències de la temporada del programa i va ser el més vist del diumenge 10 d'abril de 2016. El reportatge, que va tenir molta repercussió a les xarxes socials, continua registrant una gran quantitat de reproduccions a la carta.

 

tv3.cat/30minuts

facebook.com/30minuts

twitter.com/30minuts

Anar al contingut