El nou bisbe de Solsona defensa l'existència sociològica de l'Església catalana

Xavier Novell desitja que la visita del papa a Barcelona sigui una festa i veu bé que els ciutadans omplin els carrers de senyeres.

El nou bisbe de Solsona, Xavier Novell, ha afirmat en declaracions a El matí de Catalunya Ràdio, amb Manel Fuentes, que hi ha una Església catalana des del punt de vista sociològic. Novell ha matisat d'aquesta manera les paraules del president de la Conferència Episcopal Espanyola, Antonio María Rouco Varela, que va negar aquesta setmana que hi hagués una Església catalana perquè considera que d'Església només n'hi ha una.

Xavier Novell, que, amb 41 anys, és el bisbe més jove de tot l'estat espanyol, ha manifestat: "En un sentit teològic és veritat que d'Església només n'hi ha una, la catòlica. També en un sentit teològic hi ha una Església local, la de cada diòcesi. L'Església que no té seu episcopal pròpiament en aquest sentit teològic no existeix. Ara bé, hi ha una realitat sociològica que és important també i que fa que sigui raonable dir que existeix una Església a Catalunya i que existeix una Església a Espanya."

Sobre la visita del papa Benet XVI aquest diumenge a Barcelona, el nou bisbe de Solsona ha dit que trobaria bé que la ciutat s'ompli de senyeres per celebrar la presència del pontífex, tal com demanen entitats com Òmnium Cultural i la Fundació del F. C. Barcelona: "Em sembla perfecte que la gent aculli el sant pare. Jo desitjaria que els balcons estiguessin plens de gent, i si volen portar banderes, doncs que bé, que facin festa i que acullin aquesta visita tan esperada i tan volguda per tots els qui som seguidors de Crist."

Xavier Novell ha admès que ara defensa posicions més conservadores que abans, tal com li han retret determinats sectors del clergat de la comarca de la Segarra: "Vaig acabar el temps al seminari, vaig anar a estudiar a Roma, vaig tenir bons professors, bons directors espirituals i vaig veure que algunes de les idees que m'havien inculcat quan era un xicot de 18, 19, 21, 22 anys no eren les encertades i vaig canviar. I confio en el futur canviar encara a millor." Al bisbe no l'importa, però, que el critiquin per aquest motiu: "La gent que em coneix sap que sóc una persona que estimo Déu Nostre Senyor i miro de dedicar-me a Ell. Això és ser conservador? Doncs encantat de la vida de ser-ho."

Del litigi de les obres d'art de la Franja entre les diòcesis de Lleida i Barbastre, el bisbe de Solsona ha explicat que el Vaticà n'atorga la propietat a l'Aragó i ha assenyalat que les peces estan sotmeses a una llei civil que cal respectar.

catradio.cat/mati
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut