"El documental" emet "Barnils, tal com raja"

Demà, a les 23.40, coincidint amb el setzè aniversari de la mort del periodista Ramon Barnils, el programa "El documental" li ret homenatge amb l'emissió de "Barnils, tal com raja". El documental, dirigit per Albert Lloreta i Laia Soldevila, és una aproximació a la vida de Barnils i, al mateix temps, un retrat de l'època que li va tocar viure.

"Barnils, tal com raja", d'Albert Lloreta i Laia Soldevila, és una biografia i una aproximació al periodisme de Ramon Barnils, mort el 14 de març del 2001, ara fa setze anys. I també és un retrat de l'època que va dels anys seixanta fins a finals del segle XX: la lluita antifranquista i el paper del moviment llibertari, així com una reflexió sobre la Transició política i la seva aposta per la independència de Catalunya.

Aquest treball es va presentar el 2013 conjuntament amb el llibre "Vint i Ramon Barnils", produït per Edicions Dau i el Grup de Periodistes Ramon Barnils. Tant el llibre com el documental giren entorn de tres eixos bàsics: el periodisme, la política i la biografia del personatge, que alhora és una biografia d'una època. Un llibre i un documental que retraten un periodista d'estil corrosiu i crític i els temps que li va tocar viure.

El documental recull aparicions del mateix Ramon Barnils a TV3 i entrevistes a Catalunya Ràdio i la revista "El Temps" i ho entrelliga amb les intervencions de gent propera a ell, com Pepe Ribas, Vicent Partal, Sergi Pàmies, Joan Puigcercós o els fills de Barnils, i també amb material fotogràfic inèdit cedit per la família.

La banda sonora del documental porta la firma de Quimi Portet. El músic de Vic explica amb ironia en el mateix documental que, "gràcies a Barnils", va deixar el periodisme i es va dedicar "a la música", i que Barnils "projectava d'una manera molt bonica la seva singularitat ideològica i humana."

Barnils va escriure i col·laborar en mitjans com: "Tele/eXpres", "El Noticiero Universal", "La Vanguardia", "El be negre amb potes rosses", "Ajoblanco", "Solidaridad Obrera", Agència EFE, "El Temps", entre d'altres. La feina més coneguda de cara al públic la va fer a la ràdio, amb programes tan emblemàtics com: "El lloro, el moro, el mico i el senyor de Puerto Rico", de Catalunya Ràdio.

Fitxa tècnica

Direcció i guió: Albert Lloreta i Laia Soldevila

Producció: Laia Soldevila i Laia Altarriba

Imatge i so: Taleia Multimèdia

Any: 2013

Durada: 44'

Una producció del Grup de Periodistes Ramon Barnils i Edicions Dau amb la col·laboració de Televisió de Catalunya, Catalunya Ràdio, Col·legi de Periodistes de Catalunya i Ajuntament de Sant Cugat, i el suport de Diputació de Barcelona i Generalitat de Catalunya, Departament de Presidència.

tv3.cat/eldocumental

tv3.cat/documentals

twitter.com/eldocumental33
Anar al contingut