El documental de TV3 "Jo també vull sexe!", Premi Tiflos de periodisme de l'ONCE

El reportatge dirigit per Montse Armengou i Ricard Belis, "Jo també vull sexe!", emès el novembre passat al programa "Sense ficció" de TV3, ha estat reconegut amb un dels Premis Tiflos de periodisme que atorga l'ONCE als treballs que aposten pel periodisme social i compromès.

La dinovena edició dels Premis Tiflos de periodisme de l'ONCE, que es van lliurar ahir, en un acte a Madrid, ha guardonat en la categoria de televisió el documental "Jo també vull sexe!".

El jurat destaca que aquest documental sobre sexe i discapacitat "és una delícia en la forma i en el fons, perquè tracta un tema complicat: el del sexe de les persones amb discapacitat. I ho mostra a la televisió de manera elegant i amb persones reals. És un treball valent, sensible i respectuós, que emociona l'espectador sense utilitzar el morbo".

Durant l'entrega de premis, el director general de l'ONCE, Ángel Sánchez, va agrair el treball dels professionals que "fan un periodisme amb majúscules, que expliquen històries de persones que lluiten tots els dies per ser ciutadans com la resta, fugint de la llàstima". Va afegir, a més, que "necessitem professionals que expliquin aquesta il·lusió de les persones amb discapacitat per aconseguir ser membres de ple dret dins d'aquesta societat."

Als Premis Tiflos destaquen els treballs que aposten pel periodisme social i compromès, publicats durant el 2016, i que han estat capaços de reflectir els valors relacionats amb la integració i la normalització de les persones amb discapacitat o en risc d'exclusió, així com la supressió de les barreres físiques o mentals que sovint afecten les persones que no estan en condicions de valer-se per elles mateixes en igualtat de condicions.

"Jo també vull sexe!"
El documental de Montse Armengou i Ricard Belis s'acosta a persones que, per algun tipus de discapacitat funcional o intel·lectual, tenen dificultats per poder viure el sexe amb plenitud. S'hi recullen testimonis de famílies que s'han vist amb el dilema d'haver de masturbar els fills, de persones amb discapacitat que han descobert el sexe gràcies a l'assistència sexual, o de cuidadors que han adaptat els seus serveis per convertir-se en assistents sexuals i facilitar, així, l'accés al sexe a les persones amb dificultats, bé ajudant l'afectat perquè obtingui el seu propi plaer, bé acompanyant parelles amb dificultats motores.

Davant del qui s'escandalitza amb aquestes iniciatives i les considera amorals, els afectats reclamen poder viure en plenitud els seus drets sexuals. Per a molts, l'assistent sexual, una figura que ara comença a introduir-se a Catalunya i que en altres països ja fa anys que existeix, serà l'única manera de no morir sense haver tingut mai una experiència sexual, ni tan sols d'autosatisfacció, perquè la discapacitat els impedeix, fins i tot, l'accés als racons més íntims del seu cos. Assistents sexuals i usuaris ho expliquen en aquest documental colpidor, emotiu, vital i que vol trencar tabús a cara descoberta.

A la foto: Ángel Sánchez, director general de l'ONCE; Ricard Belis, Montserrat Armengou i Elsa González, presidenta de la Federació d'Associacions de Periodistes d'Espanya (FAPE).

tv3.cat/senseficcio

facebook.com/senseficcio

twitter.com/senseficcio

Anar al contingut