El 33 recupera el capítol de "(S)avis" dedicat a Josep Benet, amb motiu del 10è aniversari de la seva mort

Aquest diumenge, a les 23.10, coincidint amb el 10è aniversari de la mort de Josep Benet, una de les figures més destacades del catalanisme polític, el 33 el recordarà amb l'emissió del programa d'entrevistes "(S)avis", en què descobriran el seu testimoni personal i la seva opinió sobre la política catalana de les últimes dècades.

"(S)avis" és un programa d'entrevistes en profunditat a personatges que han tingut un paper clau en la nostra història recent i que no només l'han viscuda, sinó que han contribuït a escriure-la. Amb motiu del 10è aniversari de la mort de l'historiador, advocat i polític Josep Benet, el 33 recupera una de les seves últimes entrevistes, conduïda per Mònica Terribas, on Benet, als 87 anys, parla amb total sinceritat de tots aquells aspectes que van marcar la seva vida.

Els temes tractats van des de la seva estreta relació amb l'abadia de Montserrat —i l'Abat Escarré— passant per la política en la clandestinitat, el seu antagonisme amb Josep Tarradellas o la seva admiració —i estudis historiogràfics— sobre Lluís Companys. Benet no es mossega la llengua a l'hora de criticar obertament la situació de Catalunya ni els seus polítics, ara fa deu anys.

L'entrevista s'inicia fent un repàs a la militància polítics del convidat —des de mitjans dels anys 40 fins que es va convertir en el senador més votat en les eleccions del 1979—, continua amb un seguiment de la seva tasca d'historiador i acaba amb una dissecció de la situació política que vivia Catalunya el 2008.

Algunes de les frases que va deixar en passar pel programa:

"Els meus sentiments són els mateixos que fa 60 anys."

"Abans teníem uns objectius molt clars. Ara es treballa com si Catalunya fos un país normal i no ho és."

"Algú creu realment que els que hem patit la guerra i la gana podem tenir amnèsia?"

"El problema és que els polítics actuals no coneixen la història del país ja que estan formats durant el franquisme."

"La memòria històrica democràtica és un disbarat! És el mateix que feien a l'URSS i els feixistes italians: feien una història democràtica a la seva mida."

"És vergonyós que no tinguem ni un sol llibre bo de la Guerra Civil."

tv3.cat/33

Anar al contingut